Hírek: Aktualitások

Áldott, Békés Ünnepeket Kívánunk - Elnöki köszöntő (2014-12-23)

Áldott, Békés Ünnepeket Kívánunk - Elnöki köszöntő Minden Kedves Kollégának Áldott Karácsonyt és Békés, Sikerekben Gazdag Új Esztendőt Kíván a MACSGYOE Elnöksége!

ELNÖKI KÖSZÖNTŐ

Kedves KOLLÉGÁK!

Családsegítőknél, gyermekjóléti szolgálatoknál, és valamennyien, akik a szociális területen dolgoztok!

Engedjétek meg, hogy Karácsony, és a közelgő Új év alkalmából köszöntselek benneteket.

Sajnos nem a mostani volt az elrugaszkodás éve, amikor új lendületet vett a szociális munka. Nem kerültek jobb helyzetbe a szükséget szenvedők. A szociális ellátások szűkítése tovább mélyítette a szegénységet, kiszélesedett a „szegénykultúrában” élő családok száma, akik életvitele nem talál megértésre a társadalom részéről.

A munkaalapú társadalom ideája tovább csökkentette a társadalom szolidaritását, mivel az egyén hibájának rója fel, ha nincs munkája, mert „lusta, élősködő”. Csak az méltó a segítésre, aki kiérdemli azt, aki megfelel az elvárásoknak. Ez együtt jár az emberi méltóság, önrendelkezés elismerésének hiányával. Mindezen hatások következtében növekedett az ellenséges érzület a szegények irányába, amely sokszor már gyűlöletbe hajlik.

Naponta tapasztaljuk, hogy szülői csoportok követelik egy-egy magatartási problémás gyermek eltávolítását az iskolából, vagy látjuk a tiltakozó lakosságot, amikor a nevelőotthonokban élő gyermekeknek szeretnének emberibb körülményeket teremteni lakásotthonok létrehozásával.

Tovább növekedett a szegények feletti társadalmi ellenőrzés, amelyben szerepet kell vállalni a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatoknak is.

Ezek a folyamatok jól egymásba illeszthetőek, és ellentétesek a szociális munka etikai kódexében leírtakkal.

Mindez nagyon nehéz helyzetek elé állítja a szociális munkásokat. Melyik elvárásnak feleljek meg? A törvényeket be kell tartanunk, a fenntartó igényeit is meg kell valósítani, a főnökömnek is meg kell felelni, a társadalom közvélekedése sem közömbös, és ott vannak a szakmai, etikai normák, és mindezek mellet a méltóságon aluli jövedelmeink.

Igen, a szociális munkások méltósága is veszélybe került a megalázóan alacsony fizetések miatt. Nem lehet méltósága annak az embernek, aki nem tudja fizetni az albérletét, hitelét, rezsijét, és kiszolgáltatott.

A nyomorgó, lecsúszott, mentális zavarokkal küzdő emberek egyedül a szociális munkásoknál találkoznak megértéssel, elfogadással. Ezért törvényszerű, hogy rájuk zúdítják minden gondjukat, feszültségüket. Ennek viszont nagy ára van! Óriási mértékű a túlterheltség, egyre többen hagyják el a pályát, vagy mennek külföldre, és sajnos a kiégés által érintettek száma is növekedést mutat.

Köszönet mindazoknak akik, akik a nehézségek ellenére is kitartanak, reményt, biztatást, esélyt nyújtanak gondozottjaiknak.

Hogy milyen a munkánk megítélése azt nagyban meghatározza az, hogy a társadalom hogyan becsüli az általunk segítetteket. Ezen a területen nem biztató a helyzet. Tudom, hogy vannak olyanok, akik aszerint mérik az ember értékét, hogy mire „vitte”.De ne gondolja azt senki, hogy ez egy normális dolog. Mi szociális munkások tudjuk és hisszük, hogy minden ember egyformán fontos és étékes. Ezért azt is tudjuk, hogy nincs fontosabb dolog a világon, mint segítséget nyújtani a szükséget szenvedő, nehézségekkel küzdő embertársaink részére.

Bízunk benne, hogy ezt az attitűdöt előbb-utóbb segítségünkkel a társadalom is el fogja sajátítani. Akik egyszer már elbotlottak, de a szociális munka által visszataláltak saját útjukra azok már tudják. Reményeim szerint ők egyre többen lesznek.

Egyesületünk a szakszervezetekkel együttműködve a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy egy kiszámítható, megfelelően értékelt szakmai életpálya esélye teremtődjön meg.

A szolgáltatásainkat igénybe vevő emberek nevében köszönöm minden kolléga hitet, reményt adó áldozatos munkáját, és kívánok Áldott, Boldog Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Boldog Új Esztendőt!

Takács Imre

elnök

 

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra