Hírek: Aktualitások

Meghalt Buda Béla (2013-07-07)

Meghalt Buda Béla Hetvennégy éves korában elhunyt Buda Béla pszichiáter.

"Mély megrendüléssel értesültünk róla, hogy a mai napon, hetvennégy éves korában elhunyt Buda Béla pszichiáter. A neves szakember 2011-től részt vett a Nemzeti Drogellenes Stratégia megalkotásában. Elkötelezett híve volt a kábítószer-ellenes küzdelem egységes képviseletének, áldozatos munkájával élete utolsó napjaiban is segítette az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozó szakemberek tevékenységét. Közlemény.

A pszichiáter a kommunikációelmélet, a szociálpszichológia és a személyiségfejlődés területén is maradandót alkotott. Orvosi diplomájának megszerezését követően a Fővárosi Pszichoterápiás Módszertani Központban kezdte, majd az Országos Ideg-és Elmegyógyító Intézetben folytatta praxisát. Közel 20 éven át dolgozott az Országos Sportegészségügyi Intézet - Sportkórház - pszichoterápiás osztályvezetőjeként, 1992-1995 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója, 1995-2001-ig a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese és kommunikációs vezetője. A Nemzeti Drogmegelőzési és Módszertani Kutatóintézet tudományos igazgatója, 2004-től az Országos Alkohológiai Intézet igazgatója volt.

Olyan jelentős sajtóorgánumok szerkesztőjeként is tevékenykedett, mint az Orvosi Hetilap, a Pszichoterápia és a Szenvedélybetegségek, élete során több mint hetven könyvet írt. Színvonalas publikációiban foglalkozott többek között addiktológiával, egészségpromócióval, mentálhigiénével, krízisellátással, önsegítéssel és devianciakutatással is.

2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. 2009-ben a kommunikációtudomány hazai megalapozásában, fejlesztésében, művelésében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést is elnyerte.

Családtagjai, hozzátartozói, barátai és közvetlen kollégái gyászában a Minisztérium munkatársai osztoznak és ezúton is részvétüket nyilvánítják, a területen dolgozó szakemberek elismeréssel adóznak emlékének."

(MTI, Emmi)

 

 

Fotó: MTI / Czimbal Gyula

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra