Hírek: Aktualitások

Arany Alkony: új fenntartóra várnak az idősotthonok (2012-09-11)

 Arany Alkony: új fenntartóra várnak az idősotthonok Még mindig nem adta át a működési engedélyt az Arany Alkony idősotthonok új fenntartójának, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) a fővárosi kormányhivatal.

Még mindig nem adta át a működési engedélyt az Arany Alkony idősotthonok új fenntartójának, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) a fővárosi kormányhivatal. A korábbi üzemeltető, a Kálvin János Presbiteri Misszió a lakók szerint azonban pénzhiány miatt csökkenti az ellátásuk színvonalát.

Levelet írtak a fővárosi kormányhivatalnak az Arany Alkony Bánkút utcai idősotthonának lakói, arra kérve a döntéshozókat, hogy mielőbb adják ki a budapesti intézmények működési engedélyét az új fenntartónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) - írja a Népszabadság. A lakók azt állítják, a jelenlegi fenntartó, a Kálvin János Presbiteri Misszió pénzhiányra hivatkozva csökkenti ellátásuk színvonalát.

Budapest Főváros Kormányhivatala a Népszabadságnak az üggyel kapcsolatban tagadta, hogy ódzkodnának kiadni a működési engedélyt az új fenntartónak, az év végéig ugyanis még mindig a misszió a hivatalos fenntartó.

A kormányhivatal alá tartozó szociális és gyámhivatal 2012 márciusában vonta vissza az Arany Alkony fővárosi intézményeinek működési engedélyét a jelenlegi fenntartótól, a Kálvin János Presbiteri Missziótól. A hivatalos ok az volt, hogy az otthonokat üzemeltető misszió tavaly nyár óta nem fizetett bérleti díjat az ingatlanok tulajdonosának, a Medicatus cégcsoportnak.

A misszió és a fővárosi önkormányzat fellebbezésére azonban a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) a kormányhivatal határozatát megváltoztatva 2012. december 31-re változtatta az engedély visszavonásának idejét, így az év végéig a misszió marad az Arany Alkony otthonok hivatalos fenntartója.

Augusztusban azonban a Medicatus cégcsoporttól két brüsszeli - a Brit Europe és a Chanosh - zsidó alapítvány megvásárolta az Arany Alkony idősotthonok ingatlanjait birtokló céget, az intézmények működtetését pedig az EMIH-re bízták. A megbízás ellenére a hitközség mindaddig nem láthatja el a feladatot, amíg erre engedélyt nem kap a kormányhivataltól.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint a főváros 2013. január 1-jétől köthet ellátási szerződést más intézményfenntartóval, így akár a hitközséggel is, az EMIH eddig egy intézmény működtetésére adott be kérelmet. Az eljárás augusztus 3-án indult - tájékoztatta lapunkat a kormányhivatal, amely hiánypótlásra szólította fel a hitközséget.

Az engedély kiadásának azonban az is feltétele, hogy a fővárosi önkormányzat ellátási szerződéssel átadja a feladatot egy másik fenntartónak. Erre a Fővárosi Közgyűlés jogosult, a soron következő csütörtöki ülés napirendjén azonban nem szerepel az Arany Alkony ügye.

Forrás: HVG

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra