Hírek: Aktualitások

Célzott támogatások, látható eredmények a felzárkózás politikában (2014-10-01)

Célzott támogatások, látható eredmények a felzárkózás politikában Az új kormányzati ciklusban először ülésezett a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság.

 

Az új kormányzati ciklusban először ülésezett a „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság. A bizottság új elnöke, Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, az államtitkárság létrehozásának pozitív hatása van, hiszen innovatív felzárkózási modellprogramok alkalmasak arra, hogy új színt vigyenek a szociálpolitikába.

Az államtitkár beszédét követően a kistérségi programok értékelése zajlott. A Gyerekesély projekt megvalósítóinak hatalmas a felelőssége, hiszen a gyerekszegénység csökkentését célzó uniós források minél hatékonyabb felhasználása rendkívül fontos. Ezek a projektek szemléletváltást hoztak és helyi szinten együttműködést generált a különböző ágazatok között, aminek egyértelműen az ott élő gyermekek látták hasznát, és ami a projekt hatékonyságát fokozta.

Korábban, ahogy egy 2008-as Állami Számvevőszék jelentés is rávilágított, az arra szánt összegek mindössze 10%-a jutott el a legszegényebbekhez, a kezdeményezések nagy része nem érte el a segítségre szorulókat.

A bizottsági ülésén ismertetett monitoring adatokból egyértelműen kiderül, hogy a 2010 után újragondolt és átalakított Gyerekesély programok célzása jó, hiszen a hátrányos helyzetű területeken is a leghátrányosabb helyzetűeket érik el: 2014. első negyedévéig több mint 50 ezer gyermeket vontak be, akiknek kétharmada hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű.

(Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra