Hírek: Aktualitások

Balog: nem változik a falugondnoki szolgáltatás finanszírozása (2013-03-21)

Balog: nem változik a falugondnoki szolgáltatás finanszírozása A kormány a 2013. évre is biztosítja a falu- és tanyagondnoki szolgáltatás finanszírozását, a szolgáltatás működése pedig a jövőben is a korábbi gyakorlatnak megfelelően történik – írta képviselői kérdésre Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

Szél Bernadett és Lengyel Szilvia független országgyűlési képviselők levelükben az iránt érdeklődtek, hogy mi lesz a nem állami fenntartású falugondnoki szolgáltatás finanszírozásával 2013. március 1-től. Az LMP-s politikusok ugyanis az elmúlt időszakban megkeresést kaptak az önkormányzatokkal megállapodásban lévő, a szolgáltatást működtető civil szervezetek részéről. Szerintük mivel a szolgáltatás finanszírozását lehetővé tevő normatív támogatás igénylési feltételei változóban vannak, a civil fenntartók eleshetnek az eddigi finanszírozásuktól, ami működésük ellehetetlenülését jelenti.

Arra hivatkoznak, hogy a Magyar Államkincstár honlapján 2013. január 2-i bejegyzéssel a kővetkező információ található: a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV törvény alapján 2013. január és február hónapra a támogatást az igazgatóság hivatalból folyósítja." Azonban arról az Államkincstár megyei ügyintézője sem tudott felvilágosítást adni az érintetteknek, hogy ki fogja finanszírozni a falugondnokot március 1-étől. Az LMP-s politikusok szerint a civil szervezetek szolgáltatásból való kizárása e szolgáltatási típus esetén diszkriminatívnak tűnik, s ezenkívül számos munkahely is megszűnhet és az intézkedés hátrányos a kistelepüléseknek.

Balog Zoltán válaszában közölte, hogy a kabinet a falu- és tanyagondnoki szolgáltatások finanszírozását 2013. évre is biztosítja, a szolgáltatás működése pedig a jövőben is a korábbi gyakorlatnak megfelelően történik. A tárcavezető leírta, hogy a 2013. évi költségvetéséről szóló törvény értelmében a szociális közfeladatot ellátó egyházi, civil szervezeteket „a támogatás a nem állami szociális fenntartót a települési önkormányzatok a jogszabályban meghatározott támogatásaival azonos jogcímeken, összegben és feltételek mellett illeti meg. Balog szerint e hivatkozott részben szerepel a falu- és tanyagondnoki szolgáltatás normatív támogatása is. Az LMP-s képviselők által idézett rész pedig csupán a normatív támogatás igénylésének átmeneti technikai nehézségeit kezeli, pontosan a fenntartók érdekében. „Ezek alapján elmondható: e kérdésben kialakult bizonytalanságukat maga a törvény szövege oszlatja el" – írta Balog.

A kormányzat adatai szerint a közel 1300 falu- és tanyagondnoki szolgálatok döntő többségét, több mint 90 százalékát a települési önkormányzatok működtetik, míg az egyházi és civil fenntartók száma mind összesen 97.

Szerző, eredeti cikk: Világgazdaság Online - É. S.
A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra