Hírek: Aktualitások

Egyeztetés kezdődik a szociális életpályamodellről (2014-01-14)

Egyeztetés kezdődik a szociális életpályamodellről Egyeztetés kezdődik a szociális életpályamodellről pénteken a kormányzat, a szakmai és érdekképviseleti szervezetek, valamint a fenntartók képviselői között...

Egyeztetés kezdődik a szociális életpályamodellről pénteken a kormányzat, a szakmai és érdekképviseleti szervezetek, valamint a fenntartók képviselői között - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Soltész Miklós elmondta, a munkacsoport feladata lesz egy olyan javaslat kidolgozása, ami biztosítja a két területen - a gyermekvédelemi és a szociális ágazatban - dolgozók életpályamodelljének hosszú távú fenntarthatóságát.

Emlékeztetett arra a korábbi kormányzati döntésre, ami szerint januártól ágazati bérpótlékot vezetnek be az életpályamodell részeként. A területen dolgozók márciusban - januárig visszamenőleg - bérpótlékot kapnak, ennek összege havonta bruttó 6-17 ezer forintot jelent. A tárca korábban azt közölte, a kormány 9,2 milliárd forintot különített el az ágazati béremelésre.

Az államtitkár elmondta, Balog Zoltán miniszter kezdeményezésére ő hívta össze a munkacsoport alakuló ülését. Közölte, a meghívottak között van a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete, a Magyar Bölcsődék Egyesülete, az Ágota Alapítvány, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, illetve az egyházak és a Megyei Jogú Városok Szövetsége egy-egy képviselője.

Jelezte: terveik szerint a testületbe később meghívást kap még sok más szervezet és fenntartó, akik segíteni tudnak a munkában.

A két területet érintő eddigi kormányzati eredményeket felidézve azt mondta, 2010-ben és 2011-ben a nehéz gazdasági helyzet ellenére is sikerült megőrizni a normatívák összegét az alap- és a szakellátásban, míg az azt követő években, így idén is több területen már növelni tudták a forrásokat. Közölte azt is, már naprakész a TAJ-alapú nyilvántartási rendszer. Ebben lehet követni, hogy az alap- és a szakellátási intézményeknél kiket gondoznak, ápolnak, illetve hogy a szolgáltatók kik után kapják a finanszírozást.

Videó

(MTI)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra