Hírek: Aktualitások

Megszólalt az új szociális államtitkár (2014-06-10)

Megszólalt az új szociális államtitkár A válasz.hu cikke

A válasz.hu cikkét az alábbiakban közöljük:

"Exkluzív nyilatkozatott adott a válasz.hu-nak Czibere Károly, az új kormány szociális és társadalmi felzárkóztatásáért felelős államtitkár-jelöltje. A politikában alig, szakmai körökben viszont jól ismert szakember az elmúlt években a református egyház szeretszolgálati irodáját vezette, első útja pedig alighanem egy cigánytelepre vezet majd.

Közel két évtizedes, a szociális ágazatban eltöltött pálya után most nagypolitikai színpadra lép. Miért?

Ha az ember esélyt kap, hogy bármennyit is, de előremozdítson a dolgokon, kötelessége megtenni. A gyermekvédelemtől a segélyezésen át a társadalmi felzárkóztatásig és a hajléktalanügyig számos kiemelten fontos terület tartozik az államtitkárság hatáskörébe, lesz teendők bőven. Hiszek abban is, hogy az Úristentől kapott tálentumokat kamatoztatni kell.

Protestáns szférából érkezik, akárcsak a lelkész-miniszter Balog Zoltán vagy a korábban a pécsi református kollégiumot igazgató Hoppál Péter kulturális államtitkár. A református lobbi bevette a kormányt?

A kabinet és a miniszterelnök a keresztény értékek, és nem egyik vagy másik felekezet mellett elkötelezett. Ez az alap jó kiindulópont a fontos társadalmi missziót és értékes közszolgáltatásokat végző egyházakkal való párbeszédre, de a legkülönfélébb civil szervezetekkel való együttműködésre is.

Tudja már, hogy mi lesz államtitkárként az első dolga?

Most először még csapatomat építem, de az első útnak nyilván szimbolikus jelentősége lesz. Egy szociális államtitkárnak kötelessége oda mennie, ahol a legnagyobb a nyomor. Könnyen lehet, hogy egy földpadlós, ablak nélküli cigány kunyhóba látogatok majd el.

(Megjegyzés: A szerző a Kommentár című közéleti-kulturális folyóirat szerkesztőségében együtt dolgozik Czibere Károllyal.)

Czibere Károly
Czibere Károly 1973-ban született. 1991 és 1996 között a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen társadalompolitikai elemző-tervező, vállalatértékelés, közszolgálat szakirányon végzett. Dolgozott a Népjóléti Minisztériumban, 1998-tól 2000-ig a Miniszterelnöki Hivatal társadalompolitikai főtanácsadója volt, 2001 és 2005 között a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet főigazgatója volt.  A Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Irodáját 2005-től vezette, ugyanettől az évtől egészen 2010-ig  az Országos Szociálpolitikai Tanács tagja volt."
A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra