Hírek: Aktualitások

Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság ülése (2020-05-08)

Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság ülése Rövid tájékoztató

A Belügyminisztérium által koordinált Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság május 7-én digitális formában tartotta meg értekezletét. (A bizottság tagjai az érintett tárcák képviselői, országos civil szervezetek)

Langerné Victor Katalin, a Bizottság elnöke, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár tájékoztatást adott a társadalmi felzárkózást érintő, veszélyhelyzettel összefüggő intézkedésekről.

Ezt követően Lantos Szilárd, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat delegáltja, az Értékelő Bizottság társelnöke beszélt a veszélyhelyzetben alkalmazott módszerekről és intézkedésekről a ,,felzárkózó települések hosszú távú program” keretében.

Takács Imre, a MACSGYOE elnöke elmondta, a szociális szakma úgy érzékeli, hogy nem kap megfelelő figyelmet, elismerést sem a kormányzati kommunikációban, sem az anyagiakban az a munka, amelyet végeznek a szakemberek. Megemlítette, hogy pl. a házi segítségnyújtás területén legtöbb esetben nehezebb körülmények között végzik a gondozási tevékenységet, mint a kórházakban. Az idősotthonokba, hajléktalan intézményekbe több esetben be is költöznek a munkatársak. A család és gyermekjóléti szolgálatok is intenzív részesei a kríziskezelésnek.

Mindezeket a résztvevők megerősítették. Nagy elismeréssel szóltak a család és gyermekjóléti szolgálatok munkájáról a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásának segítése, a jelzőrendszeri tagokkal való együttműködés területén.

 

Takács Imre felvetette, hogy az óvodai, bölcsődei ügyeleti ellátást sokszor a szülők munkaviszonyának igazolásához kötik az intézmények. Emiatt (Főleg az alkalmi munkavállalók) nem tudnak elhelyezkedni, ami veszélyezteti létfenntartásukat. Az államtitkár asszony közölte, hogy ez jogszabály ellenes, kérte a BM képviselőjét, hogy ezt nyomatékosítsa az önkormányzatoknak.

Többen is felhívták a figyelmet a hátrányos helyzetű tanulók fokozódó iskolai lemaradásának problémájára, ezt kompenzáló eljárásokat javasoltak.


A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra