Hírek: Aktualitások

A szocpol bőkezűbbé tételét tervezi a kormány (2013-03-05)

A szocpol bőkezűbbé tételét tervezi a kormány A szocpol bőkezűbbé tételét tervezi a kormány - tudta meg a Portfolio.hu. Egy birtokunkba került, Matolcsy György által is jóváhagyott NGM-es előterjesztés alapján nemcsak új, de használt lakáshoz és bővítéshez is igénybe vehető lenne az állami támogatás

A szocpol bőkezűbbé tételét tervezi a kormány - tudta meg a Portfolio.hu. Egy birtokunkba került, Matolcsy György által is jóváhagyott NGM-es előterjesztés alapján nemcsak új, de használt lakáshoz és bővítéshez is igénybe vehető lenne az állami támogatás (félszocpol). A szocpolt és a félszocpolt kettő vagy több mellett már egy gyermek után, sőt 60 négyzetméternél kisebb lakásra is igényelhetnék a családok. Talán ennél is fontosabb, hogy a támogatási összegeket a mostaninak a duplájára, esetenként még nagyobb mértékben emelnék. Ismeretes: a kamattámogatási programon már januárban lazított a kormány, miután az új kamattámogatási rendszer elindítása egyelőre szerény eredményeket hozott.


Mi volt eddig?

Bár a költségvetési források továbbra is szűkösek, a jelenleginél jóval bőkezűbb otthonteremtési program kialakítását tervezi a kormány - tudta meg a Portfolio.hu. A kamattámogatási program feltételein már januárban lazítottak. Eszerint a kamattámogatás nem csökken a futamidő első öt évében, továbbá több esetben is megemelték az igényelhető kölcsön és a lakás értékének felső határát az alábbi táblázatnak megfelelően.

Megtudtuk: jön az új szocpol többmilliós támogatásokkal
Klikk a képre!


Ezúttal egy másik lakáscélú támogatás, a szocpol került terítékre. A program eddigi igénybevételének nagyságáról nincsenek pontos adataink, mivel azonban eddig csak szigorú feltételek mellett, új lakások esetében lehetett csak igénybe venni, meglehetősen szűk kört érinthetett a program. Alig több mint 10 ezer új lakás épült Magyarországon, emellett legalább 2 gyermek megszületését is vállalniuk kellett a szocpolhoz a szülőknek. Ráadásul érdemben csak nyáron indult el a program, így legfeljebb néhány ezres igénybevevői körről beszélhettünk eddig.

Megtudtuk: jön az új szocpol többmilliós támogatásokkal


Az idén februárban 26-án elkészült, és Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter által is jóváhagyott előterjesztést a kormány egyelőre nem tárgyalta meg, legalábbis ez szerepel a dokumentumban. Egy, a dokumentumban szereplő április 1-jei időpont azonban arról árulkodik, viszonylag gyorsan életbe léptetnénk a szükséges, több rendeletet is érintő jogszabálymódosításokat.

A lakásépítési támogatás (szocpol) jelenlegi fő feltételei

- az igénybe vevő csak köztartozásmentes adózó természetes személy lehet
- az igénylő (pár esetén legalább az egyikük) legalább féléves munkaviszonnyal rendelkezik
- az igénylőnek, házastársának, élettársának, gyermekének, együttköltöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga nem lehet (kivéve egyes eseteket)
- 2010. január 1-jét követően kiadott használatbavételi engedéllyel és legalább "B" energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához, építéséhez
- a lakás vételára áfa és telekár nélkül legfeljebb 300 ezer forint, alacsony energiafogyasztású lakás esetében legfeljebb 350 ezer forint lehet négyzetméterenként
- a természetesen személyek már meglévő gyermekeik után igényelhetik (betöltött 16. életév, nappali tagozatos tanulóknál betöltött 25. életév)
- a 40. életévüket be nem töltött párok a nevelt gyermekek számától függetlenül legfeljebb két gyermeket vállalhatnak (megelőlegezett szocpol)
- figyelmen kívül kell hagyni azt a gyermeket, akire szocpolt már igénybe vettek
- ha a lakást 10 éven belül értékesítik, a szocpol visszafizetendő



Mit tartalmaz a tervezet?

Az NGM szakértői által tervezett változtatások az alábbi fontosabb módosításokról szólnak:

- A lakásépítési támogatás mértékének emelése, hogy a maximális összeg megközelítse a korábban hatályban volt szocpolt (két gyermek esetén megközelíthesse pl. a 3 millió forintot is)
- A jelenlegi legalább kettő helyett már egy gyermek után is járna támogatás
- A lakás alapterület-minimuma a jelenlegi 60 négyzetméter helyett 45 négyzetméter lenne
- Használt lakás vásárlásához bevezetnék a "félszocpolt", ami az új lakásokra vonatkozó alaptámogatás összegének az 50%-a
- Kettő vagy több gyermeket nevelő családok számára a "félszocpolt" meglévő lakásuk bővítésére is elérhetővé tennék a számlákkal igazolt költségek legfeljebb 50%-a erejéig.

A szocpol támogatás összege a korábbiakhoz hasonlóan három tényezőtől: 1. a lakás alapterületétől, 2. a gyermekek számától, 3. a lakás energiaminősítésétől függne.

Megtudtuk: jön az új szocpol többmilliós támogatásokkal


Mint az alábbi ábrán is látható, a szocpol összege a korábbi , a Bajnai-kormány által megszüntetett szocpol támogatási összegéhez állna közelebb (kisebb és nagyobb is lehet ennél), szemben a mostani rendszerrel.

Megtudtuk: jön az új szocpol többmilliós támogatásokkal


Használt lakás vásárlása esetén a félszocpol a fent részletezett összegek 50%-a lenne. A túl nagy értékű lakások támogatását a négyzetméterenkénti vételár felső határának meghatározásával előzné meg a kormány. Erre vonatkozóan az alábbi korlátozások léphetnek érvénybe.

Megtudtuk: jön az új szocpol többmilliós támogatásokkal


A szocpollal kapcsolatos előterjesztés az egyeztetésben résztvevő társadalmi szervezetek között jelöli meg a Bankszövetséget, ami nem lehet véletlen: bár a szocpol hiteltől függetlenül is kérhető, ezt a jövőben is minden bizonnyal a bankoknál lehet megtenni. A szocpol jelenleg egyébként egy összegben kerül folyósításra, bírálatáért a hitelintézet a támogatás legfeljebb 1,5%-ának megfelelő (max. 30 ezer forint) díjat számíthat fel.

Megtudtuk: jön az új szocpol többmilliós támogatásokkal


A költségvetési hatásokkal nem számol az előterjesztés. Az NGM korábbi tájékoztatása szerint tavaly 12,6 milliárd forintnyi pénzt terveztek szocpol céljára folyósítani, ami eltörpült a korábbi lakáshitel-kamattámogatási programok miatt is meglévő 78,6 milliárd forintos kamattámogatási összegtől és a 32,8 milliárd forintos lakástakarékpénztári támogatástól. A szocpol bővítése ösztönözheti a lakáspiacot és a lakáshitelek piacát is, amely jelenleg több mint egy évtizedes mélypontján tartózkodik.

 

Forrás: Portfolio

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra