Hírek: Aktualitások

Jövőre is megőrzik reálértéküket a nyugdíjak (2012-12-18)

Jövőre is megőrzik reálértéküket a nyugdíjak A nyugdíjak a következő évben is megőrzik vásárlóértéküket - jelentette ki a miniszterelnök kedden az Idősügyi Tanács ülésén.

A nyugdíjak a következő évben is megőrzik vásárlóértéküket - jelentette ki a miniszterelnök kedden az Idősügyi Tanács ülésén, a Parlamentben, ahol arról is beszélt, hogy a jövőben is lesznek olyan munkavállalók, akik a nyugdíjkorhatár elérése után maradhatnak a közszférában, az utánpótlásgondokkal küzdő ágazatokban. Orbán Viktor az elmúlt két és fél év átszervezései után jövőre növekvő gazdasági teljesítményre számít.

A kormányfő a tanácskozáson tájékoztatta a testület tagjait a január elsejével életbe lépő tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentésről, jelezve egyúttal, a cél az, hogy a víz és a kommunálishulladék-elszállítás díja is reális szintre csökkenjen. A példa egyébként ragadós - mondta arra utalva, hogy a hétfői hírek szerint Lengyelországban is mintegy tíz százalékkal csökken a lakossági gáz ára.

Arról is szólt, hogy a Fónagy János államtitkár vezette, a rezsidíjcsökkentést felügyelő kormányzati bizottság feladata kiszűrni azokat az esetleges trükköket, amelyekkel az erőpozícióban lévő energiaszolgáltatók "le akarnák rontani" a kormánydöntés súlyát.

Ugyancsak az energiaszektorral kapcsolatban a miniszterelnök érintette a stratégiai eszközök visszavásárlásának kérdését, így például a Mol-részvények és az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek visszavételét, majd azt mondta, lehet, hogy a folyamatnak még nincs vége, és a lakosságnak fontos, nagy rezsiköltséget jelentő energiaszolgáltatást erőteljesebb állami kontroll alá veszik, és száműzik a területről az extraprofitokat.

Orbán Viktor beszédében felidézte a nyugdíjasok szervezeteivel kötött azon megállapodását, amely szerint kormányra kerülve a Fidesz megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Kijelentette: a kabinet ennek megfelelően nem volt hajlandó csökkenteni a nyugdíjak vásárlóértékét, és ez így lesz 2013-ban is. Ez közös sikere Magyarországnak - mondta.

Kormánya politikáját jellemezve hangsúlyozta, nem arra várnak, hogy mások húzzák ki az országot a bajból. "Nem a döglött hal stratégiáját választjuk, amelyik úszik a vízzel, hanem az élőjét, amely szemben úszik az árral", és megpróbál eljutni oda, ahová úgy érzi, el kell jutnia - fogalmazott.

Szavai szerint a kormány az elmúlt két és fél évben létrehozta azt az intézményrendszert, amellyel 2013-ban növekvő gazdasági teljesítményt tud elérni, vagyis a következő évben már "a darázsnak repülnie kell".

(MTI, orbanviktor.hu)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra