Hírek: Aktualitások

A nevelőszülők jövőre foglalkoztatási jogviszonyt kapnak (2013-02-10)

A nevelőszülők jövőre foglalkoztatási jogviszonyt kapnak A nevelőszülők 2014. január 1-jétől már foglalkoztatási jogviszonyban látják el feladataikat az akkor hatályba lépő gyermekvédelmi törvény értelmében.

 

Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a tárca nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampánykörútjának Pest megyei állomásán - a megyei önkormányzat budapesti épületében - azt mondta, szeretnék a nevelőszülők (illetve a januártól megváltozó elnevezéssel a befogadó szülők) jogviszonyát megváltoztatni.

Elmondta, ma Magyarországon 5600 nevelőszülő közül csaknem 3200-nak nincs társadalombiztosítási jogviszonya, ezen változtatni akarnak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nevelőszülők nem 8, hanem lényegében 24 órás tevékenységet végeznek, ezért a kormányzat azzal is el akarja ismerni a munkájukat, hogy egészség- és nyugdíjbiztosítást ad nekik.

Közölte, már megkezdték az ehhez szükséges jogszabályok módosításának előkészítését.

Az újságíróknak kiosztott háttéranyagban az áll, hogy a január 1-jétől hatályos változás lényeges eleme, hogy a foglalkoztatási jogviszony - amely kiterjed a helyettes szülőkre és a "hagyományos" nevelőszülőkre is - szolgálati időre fog jogosítani.

A januártól hatályos jogszabály bevezeti a "befogadó szülő" fogalmát; ebbe beletartoznak majd az átmeneti gondozást biztosító úgynevezett helyettes szülők, a szakellátásban élő gyermeket ellátó nevelőszülők és a hivatásos nevelőszülők.

A helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarországon csaknem 200 ezer gyerek számít veszélyeztetettnek, és közülük 21 ezren részesülnek gyermekvédelmi gondoskodásban. Erre utalva azt hangoztatta, céljuk az, hogy az állami gondoskodásba kerülő gyerekeket - különösen a 12 év alattiakat - nevelőszülői családokban helyezzék el.

MTI

Forrás: CSAGYI

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra