Hírek: Aktualitások

Az EMMI következetesen tartja magát a szociális ágazatban dolgozókkal egyeztetett megállapodáshoz (2014-11-12)

Az EMMI következetesen tartja magát a szociális ágazatban dolgozókkal egyeztetett megállapodáshoz Az EMMI közleménye

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma továbbra is aláírásra várja a szociális ágazatban foglalkoztatott szakemberek képviselőit. A szakszervezetek és az EMMI korábban minden pontban egyetértett a megállapodás szövegét illetően. November 10-én azonban az érdekvédők a korábban általuk is aláírásra javasolt megállapodást nem voltak hajlandóak aláírni.

Emellett a további tárgyalásos rendezést visszautasítva kifejezték határozott szándékukat a szerdai tüntetés megrendezésére. Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára – újabb időpontban – szerdán 16 órára ismét várja a szociális ágazat dolgozóinak képviselőit a korábbi egyeztetéseknek megfelelő megállapodás aláírására. Az aláírásnak a Szociális Munka Napja további szimbolikus jelentőséget ad.  Sajnáljuk, hogy a szakszervezeti vezetők ezt inkább tüntetésre használják fel.

Az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága fenntartja korábbi szándékát a megállapodásban foglaltak teljesítésére. A megállapodásban az EMMI kötelezettséget vállalna többek között egy egyeztetett javaslat kidolgozására a béremelés és a szociális életpálya vonatkozásában. A kormányzat várja a reprezentatív szakszervezetek vagy a tárgyalásban résztvevő szakszervezetek képviselőit az aláírás megkötésére.

A kormány továbbra is elkötelezett a szociális életpálya bevezetése mellett, mely lehetővé teszi, hogy hosszútávon kiszámítható, kiegyensúlyozott, a foglalkoztatottak munkáját anyagi és erkölcsi értelemben is jobban elismerő rendszer jöjjön létre.

A szociális ágazatban dolgozók keresetének növelésére, valamint a végzettséget és a munkatapasztalatot figyelembe vevő béremelésre irányuló törekvéseket a minisztérium változatlanul méltányosnak ítéli. Az emberi erőforrások minisztere javaslatára a kormány 2014-ben már 12 milliárd forintot biztosított a bérpótlék bevezetésére, amit 2015-ben is garantál, ez az összeg a későbbi a béremelésekbe is beépülne.

A szociális ágazatban dolgozók béremelésére az ágazat középtávú fejlesztési koncepciójának elkészítése után, akár már 2015. július 1-jétől sor kerülhet.

(EMMI, Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra