Hírek: Aktualitások

Segítek egy családot - önkéntes segítők (2020-07-03)

Segítek egy családot - önkéntes segítők Hozzánk érkező hivatalos megkeresést teszünk közzé, ami munkatársainknak segítséget jelenthet.

Tisztelt Családsegítő Központ és ott dolgozók!

 

Spitzer Gyöngyi vagyok (közismertebb nevemen Soma Mamagésa), és a következők miatt keresem Önöket, Önt.

Több hónapos munkával egy nagyszerű csapattal létrehoztuk a https://www.segitekegycsaladot.hu/ oldalt, szolgálatot, amiben velem együtt egy 22 fős lelkes csapatról van szó. Mindannyian önkéntes munkában végezzük ezt a feladatot, belső elhívásra, és eddig folyamatosan kaptuk is hozzá a segítséget. Bízunk benne, hogy ezt a segítő rendszert sikerül úgy felépítenünk, hogy sok éven át működve, sokaknak hatékonyan és célirányosan segítsünk vele.

Ahogy az oldalunkon is le van írva, (https://www.segitekegycsaladot.hu/rolunk ), ez Magyarország első olyan honlapja, ahol a segítségre, támogatásra szoruló és a segíteni kívánó egyén, család vagy közösség közvetlenül megtalálhatja egymást. A támogató nem alapítványt, vagy egyesületet, hanem KONKRÉT családot választhat, személyessé téve ezzel az adok- kapok folyamatát.

Rajtunk keresztül nem folyik pénz, mi nem osztunk szét adományt, és még abba sem látunk bele, hogy ki mennyit és mit ad, bár utánkövetés lesz a családoknál.

Mi egy lelkes kis csapat vagyunk, akiknek az volt a célja, hogy létrehozzunk egy olyan oldalt, ahol személyesen, a segítőtől, támogatótól a rászoruló családig közvetlenül jusson el az adomány, támogatás. Ahogy az a szlogenünkben is benne van: „Közvetlen segítség kézből kézbe, közvetítők nélkül.” (Mármint pénzügyi közvetítők nélkül, hiszen mi „csak” az információt közvetítjük.)

Vagyis ezzel az oldallal fő célunk, hogy választási lehetőséget adhassunk azoknak, akik nem alapítványon/egyesületen/intézményen, stb… tehát valakiken keresztül szeretnének segítséget nyújtani, hanem egyenesben, személyesen. Azoknak adunk választási és összekapcsolási lehetőséget, akik nem csak tudni szeretnék, hogy a segítségük pontosan kikhez jut el, de vágynak is erre a személyes kapcsolódásra, segítségnyújtásra.

A támogató az oldalunkon található, majd a tőlünk megkapott adatok alapján választhat, megismerheti az adott családot, így pontosan tudhatja, hogy az anyagi támogatáson és száraz élelmiszeren kívül mire van szüksége az ott élőknek, és ezt elkezdheti ő maga gyűjteni. (Mindenkinek van egy ismeretségi köre, ahol éppen feleslegessé válhat az, amire másoknak szüksége lehet.) Ezzel erősítjük az egyének segíteni akarását, együttérzését, ami által azok is kapnak, akik adnak.

Amennyiben ezt nem egyén, hanem család, vagy adott közösség teszi, kifejezetten segíti az adott család mások iránti felelősségvállalását (bevonva akár a gyerekeket is a saját szintjükön), illetve ha egy adott közösség támogat egy családot, az közösségépítő is lehet.

 

Azt is kiírtuk az oldalunkra, hogy kiknek nyújtunk lehetőséget a támogatóval való összekapcsolásra. Ez a „Kiknek segíthetsz?” leírásnál található:

- Abszolút szegénységben, mélyszegénységben élő CSALÁDOKNAK

- „CSAK” rászoruló családoknak. (Tehát nem intézményt, vagy egyesületet, alapítványt, stb…-t. segítesz, HANEM SZEMÉLYRESZÓLÓAN AZ ÁLTALAD KIVÁLASZTOTT CSALÁDOT.

- Csak olyan rászoruló családot, ahol a szülőkkel telefonos kapcsolattartásban lehetséges együttműködni. Csak így lehet bekerülni az adatbázisunkba.

- Legalább egy kiskorú kell, hogy legyen a családban, vagy pedig olyan nagykorú, aki állandó gondozásra, ellátásra szoruló.

-A szülőknek fő célkitűzése kell, hogy legyen a gyermekeiknek való segíteni akarás, és az ÖNMAGUKÉRT VALÓ TENNI AKARÁS.

- Csak leinformálható, ajánlásra érkezett családok kerülhetnek fel az oldalra.

 

És ez az a pont, ami miatt megkértem a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületét, hogy továbbítsa a levelemet az ország összes Családsegítőjének, mivel a következők is kikerültek az oldalunkra (a GYIK-ba):

- Ki kerülhet fel az oldalra a támogatottak sorába? – Csak hivatalos szervezetek által, illetve személyes ismerős által leinformálható, ajánlásra érkezett családok kerülhetnek fel az oldalra. Tehát ha egy család valamely tagja egyenesben ír nekünk, azt megkérjük, hogy keresse meg a helyi családsegítő központot, és ők írjanak nekünk az ő nevében. Ha a családsegítő emailben megkeres minket a segitekegycsaladot@gmail.com-on, és ő, mint az adott szervezet egyik képviselője személyesen ajánlja a családot, akkor kerülhetnek föl a listánkra – ahol a jelentkezők számától függően lehetséges, hogy lesz várakozás.

- A helyi családsegítő központ által leinformál és ajánlott egyén fölkerülhet-e oldalra a támogatottak sorába? – NEM, mi kifejezetten „csak” családokat támogatunk. Azok közül is csak azokat, ahol legalább egy kiskorú van még a családban, vagy teljes ellátásra szoruló fogyatékkal élő személy.

- Mi számít az oldalon támogatandó családnak? – Ahol legalább egy felnőtt van (gyerekét egyedül nevelő anya vagy apa) és egy kiskorú, vagy teljes ellátásra szoruló fogyatékkal élő személy. Természetesen ahol mindkét szülő, illetve nagyszülő(k), egyéb rokonok, több családtag, gyermek van, azok is.

 

Emiatt nagyon fontos, hogy Önök tudjanak rólunk, hogy ha ránk hivatkozva arra kérik meg Önöket, hogy vegyék föl velünk a kapcsolatot, akkor kérem, ezt tegyék meg.

Egyelőre direktben nem kérjük a támogatandó családok elérhetőségeit, de mivel kint van az oldalunkon, hogy :” Ha a családsegítő emailben megkeres minket a segitekegycsaladot@gmail.com-on, és ő, mint az adott szervezet egyik képviselője személyesen ajánlja a családot, akkor kerülhetnek föl a listánkra” – így kérjük és megköszönjük az együttműködésüket, segítségüket, ha felveszik velünk a kapcsolatot amiatt, ha valaki szeretne a listánkra felkerülni.

 

Előre is köszönöm, hogy ezt megteszik, hiszen mindkettőnk célja a bajba jutott emberek segítése.

További sok-sok erőt a munkájukhoz, minden jót:

 

Spitzer Gyöngyi /Soma

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra