Hírek: Aktualitások

Biztosított a szociális szolgáltatások támogatása (2012-11-14)

Biztosított a szociális szolgáltatások támogatása A szociális szolgáltatások területét érintő elvonásokról szóló hírek rémhírek, melyek kizárólag nem a terület nyugodt működését szem előtt tartók önző érdeke - véli Soltész Miklós államtitkár.

A szociális szolgáltatások területét érintő elvonásokról szóló hírek rémhírek, melyek kizárólag nem a terület nyugodt működését szem előtt tartók önző érdeke. A szférában dolgozók, illetve az ellátottak számára nyugodt körülmények, és megnyugtató támogatás kialakítására törekedett a kormány eddig is és ezt teszi a jövőben is.

A kormány eddig is kiemelt figyelmet fordított a fogyatékossággal élők életminőségének javítására, és a jövőben is törekszik erre. Így 2013-ban is biztosítja azt a támogatást, melyet 2012-ben a civil fenntartók által működtetett intézmények szolgáltatásain keresztül juttatott el a fogyatékossággal élőknek, pszichiátriai és szenvedélybetegnek. A szociális szolgáltatások területén a nem állami fenntartók nagy jelentőségű munkát végeznek. Szolgáltatásaik folyamatos és biztonságos működtetése az egész társadalom érdeke, így igen fontosnak tartjuk a fenntartható, átlátható és igazságos finanszírozás biztosítását. 2012-ben a civil szervezetek több mint 21 milliárd Ft normatív finanszírozásban részesülnek a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben nyújtott szolgáltatások után. 2013-ban a tervek szerint a kormány e célokra ezt a támogatási összeget megőrzi. A normatív támogatás mellett a tárca év elején 400 millió Ft külön támogatásban részesítette a területen működő civil fenntartókat a biztonságos működés érdekében. Ez a kormány biztosított először külön költségvetési soron 95 millió Ft támogatást a leginkább rászoruló autistákkal foglakozó intézmények számára. A pályázaton közel 30 szervezet nyert támogatást, a szerződések a napokban megkötésre kerülnek.

A fenti hazai költségvetésből finanszírozott támogatásokon kívül a kormány soha nem látott összegű beruházást valósít meg a fogyatékossággal élők élethelyzetének javítására az Új Széchenyi Terv keretein belül. Több 10 milliárd forint segíti a területet, melynek céljai a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási helyzetének javításától az infokommunikációs akadálymentesítésen keresztül a bentlakásos intézmények korszerűsítéséig, egészen a korai fejlesztésig terjednek. Minden fogyatékossági csoport számára külön speciális pályázatok is rendelkezésre állnak a hatékonyabb segítés érdekében.

(Emmi, Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)

VIDEO

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra