Hírek: Aktualitások

Rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata (2012-07-03)

Rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata A HVG és az MNO cikkét ajánljuk figyelmükbe

Húszezer rokkantat minősítettek munkaképesnek

Több mint húszezren buktak el a rokkantnyugdíjak rendkívüli felülvizsgálatán, amelyet a költségvetés kiadásainak mérséklésére hajtottak végre - derült ki hétfőn az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága rehabilitációs albizottságának ülésén, melyen a képviselők Pósfai Gábort, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatóját hallgatták meg.

Pósfai Gábor, az NRSZH főigazgatója szerint mindössze háromezren nem jelentkeztek a kötelező felülvizsgálatra az érintett 200 ezer rokkant közül, így ők már biztosan elvesztették a rokkantsági ellátásukat - adta hírül a Népszabadság.

A kormány szándéka az volt, hogy rátaláljanak az indokolatlanul leszázalékoltakra a legkevésbé súlyos károsodással élő, és 57 évnél fiatalabb rokkantak között. Az érintettek januárban kaptak levelet arról, hogy március végéig jelentkezzenek a vizsgálatra, ám a határidő letelte után még 10 ezer ember hiányzott.

Pósfai Gábor elmondta, azoktól, akik utóbb igazolni tudták, hogy önhibájukon kívül nem jelentkeztek a felülvizsgálatra, elfogadták a „csúszást". Így háromezer olyan érintett maradt, aki májustól elvesztette az ellátását. Hozzátette: nincsenek adataik arról, hogy az érintettek miért nem jelentkeztek, de feltételezi, hogy voltak olyanok, akik úgy vélték, nem érdemes nekik a felülvizsgálatot kezdeményezni.

A főigazgató elmondta: az elmúlt öt hónap adatai cáfolják azokat az állításokat, melyek szerint a komplex felülvizsgálatokat végző orvosok lényegesen több kérelmet utasítottak el, mint korábban. Így szerinte az sem igaz, hogy a felülvizsgálatokkal kapcsolatban politikai elvárások lettek volna. Az elutasítások és az állapotjavulások idei aránya csupán 1-2 százalékkal tér el a sokéves átlagtól. Az első öt hónap komplex minősítési felülvizsgálatainak statisztikája szerint az igénylők többsége rokkantsági ellátásra jogosult, és ezzel bebizonyosodott, hogy az orvosokat ért rágalmak alaptalanok.

Hozzátette: a módszer komplexitását több szakértő együttes munkája biztosítja; az orvosok az egészségi állapotot véleményezik, a szociális és foglalkoztatási szakemberek pedig az egyén személyes körülményeit, képességeit, valamint a lakókörnyezet munkaerő-piaci lehetőségeit tárják fel és igazítják egymáshoz.

A kormány a Széll Kálmán-terv révén idén 88 milliárd, jövőre pedig 117 milliárdot szeretne megtakarítani a rokkantrendszeren. Idén 100 ezer és jövőre még egyszer ennyi nyugdíjkorhatár alatti rokkantat vizsgálnak meg a szakértői bizottságok azért, hogy minél többeket visszavezessenek a munka világába.

Forrás: HVG

 

Felülvizsgálat: háromezren kerülték el az ellenőrzést

A megváltozott munkaképességűek számára nyújtott támogatásra jogosult csaknem kétszázezer ember közül háromezren nem jelentkeztek egészségügyi felülvizsgálatra. Az eddig elvégzett ellenőrzés eredményeként a korábbi ellátottak 12 százaléka nem lesz jogosult a jövőben az ellátásra.

Több megváltozott munkaképességű embert tudnak visszavezetni a munka világába az új komplex rehabilitációs rendszer segítségével a korábbiaknál - jelentette ki tegnap Pósfai Gábor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága rehabilitációs albizottságának ülésén. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatója közölte, a megváltozott munkaképességűek számára nyújtott támogatásra és ellátásra jogosult csaknem 200 ezer ember közül 3 ezren - vagyis másfél százaléknyian - nem jelentkeztek egészségügyi felülvizsgálatra. Így a korábbi ellátottak 12 százaléka nem lesz jogosult a jövőben az ellátásra.

Pósfai Gábor cáfolta, hogy a felülvizsgálatokkal kapcsolatban politikai elvárásokat támasztott volna a kormányzat. A főigazgató beszámolója alapján az új minősítési rendszer első öt hónapjának tapasztalatai alapján az új igénylést benyújtók egynegyede nem számít megváltozott munkaképességűnek, ez pedig megfelel a korábbi, időszakos felülvizsgálatok átlagának. A rehabilitációs szakigazgatási szervek - az egészségügyi felülvizsgálatról hozott - elsőfokú döntése ellen fellebbezhetnek az érintettek. A kérelmet az NRSZH bírálja majd el. A másodfokú, immár jogerős döntés ellen pedig bírósághoz fordulhat a kérelmező. A rokkantnyugdíjasoknál csak akkor van szükség felülvizsgálatra, ha a korábbi vizsgálatok során nem kaptak végleges minősítést.

Az Országgyűlés a múlt év végén fogadta el a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt, amely szerint 2012. január 1-jétől megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj, a rehabilitációs járadék, illetve a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék. A megváltozott munkaképességűek e juttatások helyett rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást kaphatnak. Az előbbiben - legfeljebb három évig - azok részesülhetnek, akiknek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, illetve akik tartós foglalkozási rehabilitációt igényelnek.

Forrás: MNO

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra