Hírek: Aktualitások

KÖZLEMÉNY - ZÁRÓNYILATKOZAT (2016-10-21)

KÖZLEMÉNY - ZÁRÓNYILATKOZAT A Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete XXV. Országos Konferenciáján résztvevők a konferencia tapasztalatait összegző alábbi zárónyilatkozatot fogadták el.

 

 

 

A Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete 2016. október 19 - 20-án Siófokon - 360 fő család- és gyermekjóléti szolgálatnál, valamint család- és gyermekjóléti központban dolgozó szociális szakember részvételével - szervezte meg XXV. Országos Konferenciáját, melyen áttekintette a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás átalakításának eddigi tapasztalatait, az elkövetkező időszakban a kormányzat által tervezett e szakmaterületet érintő további intézkedéseket.

 

A Konferencián résztvevő szakemberek és a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete az alábbi - a konferencia tapasztalatait összegző - zárónyilatkozatot fogadta el:

 

Zárónyilatkozat

 

A Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete (MACSGYOE) üdvözli a kormányzat által a Konferencián bemutatott, a gyermekek jól-léte és biztonsága érdekében tett törekvéseket, tervezett intézkedéseket.

 

A Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete a tervezett intézkedéseket úgy értékeli, hogy bevezetésükkel elindítható egy olyan folyamat, amely szembefordul az eddigi, - elégtelen feltételek mellett folytatott - leszűkített, szimplifikált szolgáltatási gyakorlattal, amely eleve kudarcra ítélte a szociális segítő tevékenységet, ezért támogatja a szolgáltatási eszközrendszer bővítése érdekében megfogalmazott jogszabálymódosítási javaslatokat, amelyek egyenlőre a jelzőrendszer megerősítését, valamint a gyermekjóléti szolgáltatás érdemibb tevékenységének elősegítését, a tényleges segítő eszközrendszerrel való jobb ellátásukat szolgálják és kéri a kormányzatot arra, hogy  - a szakma javaslatai alapján is -  folytassa tovább ezirányú tevékenységét!

 

A Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete ugyanakkor felhívja a Kormány figyelmét arra, hogy a területen nagymértékű szakember elvándorlás és súlyos szakemberhiány tapasztalható, ami elsősorban a rendkívül alacsony bérezés miatt következett be és immár ellátási zavarokat okoz.

 

A gyermekek veszélyeztetettségét megelőző jelzőrendszer, a gyermekjóléti szolgálatok, gyermekjóléti központok működőképességének fenntartása és a szociális területen dolgozó szakemberek érdekében a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete nyomatékosan felhívja a Kormány figyelmét e megoldandó helyzetre és kéri, hogy támogassa a szociális ágazatban dolgozók mihamarabbi bérrendezését, képzését, hiszen a gyermekek biztonsága a szolgáltatások oldalán csak a megfelelő humánerőforrás kapacitásokkal biztosítható.

 

 

 

Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra