Hírek: Aktualitások

RSZTOP 34 milliárd forint jut a rászorulók támogatására (2014-12-15)

RSZTOP 34 milliárd forint jut a rászorulók támogatására Az Európai Bizottság jóváhagyta azt az operatív programot, amely keretében a leginkább rászorulókat támogatja a kormány a 2014-2020-as időszakban - jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő, Balog Zoltán miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivő elmondta: az operatív program forrásait élelmiszer segélyekre, az idősek gondozására, és a közterületen élők segítésére fordítják. Hangsúlyozta, a kormány kiemelten kezeli a rászorulók támogatásának kérdését és emlékeztetett: 2015 szeptemberétől bevezetik a kötelező óvodáztatást, 2016. január 1-től pedig jelentősen kiterjeszti a kormány az ingyenes étkeztetésben részesülő gyermekek körét.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte: ez az első operatív program, amit a Bizottság jóváhagyott. A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program rendelkezésre álló forrás összege közel 30 milliárd forint, ehhez 4 milliárd forintot tesz hozzá a kormány.

A program keretében tartós fogyasztási cikkeket biztosítunk a családok számára, olyan rendszert építünk, amelyben senki se eshet ki a szociális hálóból - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a bölcsődei ellátástól az idősek gondozásáig, minden területet lefed a program.

A miniszter emlékeztetett: a három év alatti gyerekeknek csak kis százaléka jut el a hátrányos helyzetű térségekben a bölcsődébe. Ezért az uniós támogatásból vásárolt élelmiszert és más fogyasztási cikkeket, mint például a pelenkákat, a Biztos kezdet gyerekházakon keresztül juttatják el az érintettekhez. Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy a gyerekházakban a rászoruló anyák a gyerekneveléshez szükséges ismereteket is elsajátíthatják.

A miniszter elmondta: a támogatásból 250 ezer embernek nyújtanak majd támogatást, a kisgyermekek mellett a hajléktalanoknak, valamint az idős, alacsony jövedelmű, megváltozott munkaképességűeknek.

Balog Zoltán elmondta azt is, hogy az állam vásárolja meg az élelmiszereket, tartós fogyasztási cikkeket, a beszerzésnél előnyt élveznek a hazai, valamint a szociális gazdaságokból származó termékek. A beszerzett cikkeket nagy tapasztalattal rendelkező segélyszervezeteken keresztül juttatják el a rászorulókhoz, a segélyszervezeteket pályázaton választják ki.

Forrás: Kormányzati Portál

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra