Hírek: Aktualitások

Jövőre több pénz jut gyermekétkeztetésre és a szociális kasszára (2014-11-07)

Jövőre több pénz jut gyermekétkeztetésre és a szociális kasszára A gyermekétkeztetésre és a szociális ellátásokra lényegesen több pénz jut a jövő évi költségvetésben, mint az idén, valamint július 1-jétől béremelés lehet a szociális szférában...

A gyermekétkeztetésre és a szociális ellátásokra lényegesen több pénz jut a jövő évi költségvetésben, mint az idén, valamint július 1-jétől béremelés lehet a szociális szférában - mondta Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár.

Czibere Károly közölte, jövőre a szociális ágazat minden területére legalább annyi forrás jut, mint az idén, de van néhány olyan kiemelt program, amire lényegesen többet biztosítanak. A kormány minden családnak biztosítja az esélyt a felemelkedésre, ezért prioritás a 2015-ös költségvetésben a szociális ellátórendszer megerősítése és a társadalmi felzárkózás elősegítése - mondta az államtitkár.

A bevált, folytatandó programok között említette a Biztos Kezdet Gyerekházak megerősítését és fejlesztését, a hátrányos helyzetű fiatalok ösztöndíjprogramját, valamint a nyári gyermekétkeztetési programot, amelynek támogatása 400 millió forinttal 3 milliárd forintra nő. Ezen túl az évközbeni gyermekétkeztetésre az ideinél 5,5 milliárd forinttal többet adnak, összesen 58 milliárdot. Közölte, változtatnának a jelenlegi segélyezésen; az új rendszer célja az lenne, hogy aktivitásra, munkavállalásra ösztönözzön, hogy javítsa az együttműködési készséget, valamint hogy a segélyeket tényleg azok kapják, akiknek nagy szükségük van rá.

A segélyezési kassza is nagyobb lesz, hiszen a közmunka is a szociálpolitika része, a társadalmi felemelkedést és az esélyteremtést a közmunka és a segélyezés együtt valósítja meg sok más program mellett - közölte az államtitkár, hozzátéve: ezek együttes összege jelentősen növekszik.

Arról is beszélt, hogy jövőre 16 milliárd forinttal emelkedik a szociális szolgáltatásokra, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatásokra szánt állami keret. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy vannak olyan területek, amelyek túl vannak finanszírozva és vannak, ahol 24 órás megfeszített munka folyik, mégsem kapnak megfelelő elismerést. Hozzátette: ezért akarnak rendet tenni, hogy a szektoron belüli finanszírozási aránytalanságok csökkenjenek.

Elmondta, a szociális területen dolgozók nettó átlagbére 94 ezer forint, ez az egyetlen nemzetgazdasági ág, ahol 100 ezer forint alatt van a bér. Hozzátette, ezért vezette be a kormány a 12 milliárd forintos bérpótlékot, amit jövőre is biztosítanak. Közölte, ez a rendteremtés ad majd lehetőséget arra, hogy a szociális életpálya - egy jelentős béremeléssel - elinduljon 2016 januárjától. Várhatóan már július 1-jétől lesz béremelés, ha addig sikerül kialakítani egy fenntartható szolgáltatási struktúra koncepcióját. Arról is beszélt: össze kívánják fésülni a gyermekeket érintő szolgáltatásokat. Ez azt jelenti, hogy az óvodákban, a családi napközikben, a bölcsődékben dolgozók, a védőnők, a gyermekorvosok valamint a gyermekjóléti szolgálatok együttműködését erősíteni akarják, hogy a gyermekek veszélyeztetettsége hamar kiderüljön, és a szakemberek gyorsan tudjanak segíteni.

Jelezte, már a jövő héten megalakulnak az EMMI-ben az úgynevezett határterületi munkacsoportok az egyes államtitkárságok között, továbbá a felzárkózáspolitika eredményessége érdekében a tárcaközi koordinációt is megerősítik.

(MTI)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra