Hírek: Aktualitások

A családon belüli erőszak minden formája elfogadhatatlan (2012-11-29)

A családon belüli erőszak minden formája elfogadhatatlan A természeti csapásokra könnyebb magyarázatot adni, mint a családon belüli erőszakra - mondta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere...

A természeti csapásokra könnyebb magyarázatot adni, mint a családon belüli erőszakra - mondta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere az együtt élők közötti erőszakról tartott parlamenti nyílt nap megnyitó beszédében csütörtökön.

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága, valamint alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága által kezdeményezett nyílt napon Balog Zoltán az erőszak minden formáját, így a családon belüli erőszakot is elfogadhatatlannak nevezte.

A nők, az idősek és a gyermekek legtöbbször nem az utcán, hanem az otthonukban, a velük együtt élő emberektől szenvedik el az erőszakot, amely a fizikai mellett lelki fájdalmat is okoz - fogalmazott a miniszter.

Balog Zoltán hangsúlyozta: 2011-ben 6405 családon belüli erőszak volt, de a rejtőzködés miatt ez a szám nyilvánvalóan magasabb. A politika fő feladata a megelőzés, illetve a megelőzés segítése. Ki kell emelni az anyákat abból a csapdahelyzetből, amely veszélyezteti biztonságukat - tette hozzá.

A bántalmazottak számára állami támogatással 14 krízisközpont, egy az emberkereskedelem áldozatait védő átmeneti szállás és 1 menedékház működik. Balog Zoltán emlékeztetett rá, hogy 2011-ben 843-an jelentkeztek be a krízisközpontokba, kétharmaduk anyával menekülő gyermek volt.

A kormány eltökélt, hogy világos jogi környezetet teremtsen - fogalmazott a miniszter. Mint elmondta: a népi kezdeményezés hatására példamutató politikai konszenzus alakult ki az ügyben. A büntető törvénykönyv módosításának javaslatát hamarosan társadalmi vitára bocsátják - tette hozzá Balog Zoltán.
Gáva Krisztián (fotó: Botár Gergely)

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára felszólalásában jogilag nehezen körülírhatónak nevezte a lelki bántalmazást. Gáva Krisztián szerint a legfontosabb szempont, hogy az együtt élők közötti erőszakra koncentráljanak, ezért a hozzátartozók körét egészen a volt házastárs személyéig ki szeretnék bővíteni.

Önálló törvényi tényállás helyett csak az illúzió reménye van - fogalmazott a nyílt napon felszólaló Halász Pálma, a családon belüli erőszak törvényi tényállásáért indított népi kezdeményezés egyik képviselője. Mint elmondta: az állatokat már védi a törvény, de a családon belül élőket nem. A jogalkotásban Albánia, sőt Tunézia is megelőzte már Magyarországot, miközben a jogi hiányosságra az ENSZ főtitkára már 2005-ben felhívta a figyelmet. Halász Pálma emlékeztetett rá, hogy az önálló törvényi tényállás megalkotását alig két hónap alatt több mint 100 ezren támogatták aláírásukkal.

Bagdy Emőke szakpszichológus felszólalásában elmondta, hogy 8 ezer pszichológus áll készen arra, hogy segítséget nyújtson a bántalmazottaknak. Mint fogalmazott: az agresszió nem azonos az erőszakkal, a férfiaknak pedig önkritikusan kell viszonyulniuk saját magatartásukhoz. A gyermekek és anyák védelmében a családra kell koncentrálni - tette hozzá.

(MTI, EMMI)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra