Hírek: Aktualitások

A gyerekvállalást ösztönző intézkedésekre készül a kormányzat (2013-03-25)

A gyerekvállalást ösztönző intézkedésekre készül a kormányzat A fiatalok gyerekvállalását ösztönző intézkedésekre készül a kormányzat, a "komoly szociálpolitikai akcióban" a diplomás nők gyermek- és munkavállalását kívánják segíteni.

A fiatalok gyerekvállalását ösztönző intézkedésekre készül a kormányzat, a "komoly szociálpolitikai akcióban" a diplomás nők gyermek- és munkavállalását kívánják segíteni – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a témában rendezett konferencián.

Balog Zoltán a tervezett intézkedések részleteiről nem kívánt a kormánydöntés előtt nyilatkozni, ám azt jelezte, hogy azok kidolgozásában segítségükre voltak a Népesedési Kerekasztal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom javaslatai.

Utalt arra, mindkét szervezet abban vállal ösztönző, segítő szerepet, hogy Magyarországon valóban megszülethessenek a tervezett és kívánt gyermekek, ezért a fiatalok előtt álló különböző típusú akadályok lebontására dolgoznak ki javaslatokat, programokat.

A miniszter azt hangoztatta, a kormány olyan család- és munkaerő-politikát kíván folytatni, amelyben a családok megerősödhetnek.

Arról beszélt, hogy a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom középosztályt célzó tevékenysége - és általában is a középosztály megerősítése - az egész ország jövője miatt fontos feladat, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyerekek 22 százaléka mélyszegénységbe születik, és hogy az egyik legnagyobb szegénységi kockázat ma a gyermekvállalás.

Székely András, a mozgalom vezetője a miniszter szavaira reagálva arról beszélt, azért elsősorban a középosztálybelieket célozták meg programjaikkal, mert ők azok, akiknél nem születnek meg a várt és tervezett gyerekek, a szegényebbeknél és a gazdagabbaknál jobb ez az arány.

Soltész Miklós, a tárca szociális államtitkára a miniszter által jelzett várható intézkedésekkel kapcsolatban azt mondta, a kormányzat azoknak az egyetemista korosztályba tartozóknak kíván segítséget nyújtani, akik gyereket szeretnének vállalni, akár már az egyetemi éveik alatt is. Ez, mint mondta, részben érintheti a diákhitelt is.

A tervezett döntés okaként emlékeztetett arra, hogy a fiatalok házasságának és gyerekvállalásának az ideje az elmúlt két évtizedben fokozatosan kitolódott.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy szerinte azok a nemzetközi támadások, amelyek Magyarországot érik, "messze nem arról szólnak", ami a híradásokban megjelenik. Véleménye szerint a magyar kormány családdal, családi élettel kapcsolatos "értékek melletti abszolút kiállása" miatt is támadják az országot, ám örömtelinek nevezte, hogy eközben sok ország családvédő vagy tudományos szervezetei kiállnak mellettük.

(MTI, Emmi)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra