Hírek: Aktualitások

Az ország, ahol a nyugdíjasokból él az emberek többsége (2012-08-14)

Az ország, ahol a nyugdíjasokból él az emberek többsége Az ország, ahol a nyugdíjasokból él az emberek többsége

A legújabb spanyol takarékossági intézkedések a jelek szerint nem növelték a befektetők bizalmát, a friss statisztikák szerint a munkanélküliek aránya 25 százalékra nőtt. Az öregségi nyugdíjat már tavaly befagyasztották. A spanyolokra jellemző viszont az erős családi összetartás, a nagyszülők többsége mindent megtesz szeretteiért. Sok idős ember három nemzedéket táplál, otthona túlzsúfolt, és a helyzetből adódó feszültségek nem egyszer tönkreteszik az életüket. Sokan inkább hazahozzák koros rokonaikat az idősotthonokból, hogy felvehessék nyugdíjukat.Jól példázza ezt egy adatsor, amely szerint az egyik idősotthon hálózat intézményeiben 2009-ben még 76 százalékban voltak üres helyek, 2011-ben már a helyek 98 százaléka azonnal beköltözhető volt.

A felmérések alapján meredeken nőtt a családjukat segítő idősek száma. 2010 februárjában a 65 éven felüliek 15 százaléka támogatott legalább egy fiatalabb családtagot, 2012 februárjában már 40 százalékuk nyilatkozott így. Ezek a számok jól érzékeltetik, hogy mennyire súlyos a helyzet Spanyolországban, ahol a legmagasabb a munkanélküliség az eurózóna országai közül. A kormány adatai szerint a családok mintegy 10 százalékában senkinek sincs munkája.

Az idős spanyolokat nem csupán a válság pénzügyi következményei sújtják, attól is szenvednek, hogy szemük láttára omlik össze gyermekeik élete. Egy 76 éves spanyol nyugdíjas férfi és felesége arra számított, hogy életük alkonyát viszonylagos jómódban élnek majd, hiszen házuk árát már kifizették és mintegy 1645 dollárnak megfelelő nyugdíjat kapnak. Ebből, gondolták, talán utazásra is telni fog. Ehelyett ma ők tartják el 48 éves lányukat és annak két felnőtt fiát, akik mindhárman munkanélküliek. Az ő kis kétszobás lakásukban élnek együtt és a nyugdíjas házaspár fizeti a lányuk kölcsönének részleteit is. Így gyakran előfordul, hogy még ennivalóra is alig marad valami.

 

Forrás: Privátbankár

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra