Hírek: Aktualitások

A közmunka korlátozásával trükközik a kormány (2013-02-14)

A közmunka korlátozásával trükközik a kormány A legfeljebb öt hónapig tartó, napi hatórás közmunkát részesíti előnyben az idén a kormány. Ezzel javíthatók a foglalkoztatási statisztikák, de a közmunkások rosszabbul járnak.

A legfeljebb öt hónapig tartó, napi hatórás közmunkát részesíti előnyben az idén a kormány. Ezzel javíthatók a foglalkoztatási statisztikák, de a közmunkások rosszabbul járnak. A mezőgazdasági és néhány speciális projekt kivételével minden egyéb közfoglalkoztatási program legfeljebb 5 hónapig tarthat, és a programban résztvevők napi 6 órában foglalkoztathatók.

Útmutatót juttatott el a napokban az önkormányzatoknak a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Helyettes Államtitkársága. E szerint a mezőgazdasági és néhány speciális projekt kivételével minden egyéb közfoglalkoztatási program legfeljebb 5 hónapig tarthat, és a programban résztvevők napi 6 órában foglalkoztathatók.

Az útmutatóban szerepel, milyen tevékenységek sorolhatók a szociális jellegű kistérségi startmunka közé: az önkormányzati belterületek és utak gondozása, a mezőgazdasági utak javítása, a belvízelvezető rendszerek tisztítása és karbantartása, illetve a kazánprogram is. Az ilyen munkákra biztosított forrásból azonban csak azon önkormányzatok részesülhetnek, amelyek megegyeztek bizonyos alapelvekben, így többek között abban, hogy a támogatási időtartam 5 hónap, a napi munkaidő hossza pedig 6 óra. Ha az önkormányzat mégis 8 órában szeretné dolgoztatni a közmunkásokat, a foglalkoztatás csak 3 hónapra szólhat.

A változás okáról szerettük volna megkérdezni a Belügyminisztériumot is, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Az értesülést ugyanakkor megerősítette Schmidt Jenő. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke hozzátette: „a költségvetésben a közmunka céljaira több mint 130 milliárd forint áll rendelkezésre, ezért forrás is biztosított a folytatáshoz. Az egyes önkormányzatok kidolgozták a saját közmunka-programjaikat, amelyek illeszkedtek a meglévő keretekhez. Ezeket a programokat egy koncepció szerint építettük fel az elkövetkező évekre, erről aláírt megállapodásaink voltak." Schmidt Jenő kifejtette: „a nyolcórás foglalkoztatás kereteiben ugyan kevesebb ember dolgozott volna, de ők teljes értékű munkát végeznének."

Ez utóbbi mondat a kulcsa annak, miért is jó a kormánynak, ha 12 hónap és napi 8 óra helyett napi 6 órában és csupán 5 hónapig foglalkoztatnak egy munkanélkülit. Ezzel tovább javíthatók a foglalkoztatási statisztikák - mondta lapunknak a GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője. Adler Judit emlékeztetett rá, hogy 2011-ben a kormány a 4 órás közfoglalkoztatást favorizálta, majd 2012-ben a korábbi négyszeresére emelkedett a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások száma, most a kettő közötti utat próbálják ki. Statisztikai szempontból már az is foglalkoztatottnak számít, aki a vizsgált időszakban akár csak egy órás jövedelemszerző tevékenység is végzett - tette hozzá.

A rövidebb ideig tartó közfoglalkoztatással több embernek lehet átmeneti időre munkát biztosítani. A probléma csak az, hogy még a 8 órában végzett közmunkáért járó keresettel sem biztosítható a megélhetés - hangsúlyozta Adler Judit.

Kiszolgáltatott helyzetben
A 2011-ben bevezetett közfoglalkoztatást a kormány a munkaviszony egy speciális formájának tekinti.
Hiába emelkedett meg a közmunkások havi bére a szakképzettséget nem igénylő munka esetében ez évtől 75 500 forintra, míg a szakképesítéshez kötött munkáknál havi 96 800 forintra. Ha legtöbbjük csak 6 órában dolgozhat, az azt jelenti, hogy az első esetben mindössze nettó 37 089 forintot, de az utóbbiban is csak 47 553 forintot vihet haza havonta.

Forrás: VG

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra