Hírek: Aktualitások

A családpolitika nem szegénységpolitika (2012-09-10)

A családpolitika nem szegénységpolitika Demográfiai helyzetünk jelenti a legnagyobb kihívást az elkövetkezendő néhány évtizedben, ugyanis öt év alatt a felére esett vissza a születésszám Magyarországon – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Révész Máriusz.

Demográfiai helyzetünk jelenti a legnagyobb kihívást az elkövetkezendő néhány évtizedben, ugyanis öt év alatt a felére esett vissza a születésszám Magyarországon - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Révész Máriusz. A miniszterelnök nemrégiben kinevezett családpolitikai tanácsadója ezért egy demográfiai munkacsoportot hoz létre, amely javaslatokat tesz a negatív folyamatok orvoslására, és minden, a családokat érintő törvényjavaslatot véleményez majd. A politikus szerint szélesebb körnek kell elérhetővé tenni a lakástámogatást, hiszen a lakhatás megoldatlansága az első számú akadály a fiatalok számára.

- Az ellenzék azzal támadja a kormányt, hogy visszaállították ugyan a szocpolt, de a feltételek miatt csak kevesen tudnak élni a lakástámogatással. Várható, hogy módosítanak a kritériumokon?
- Furcsa ez a támadás, hiszen éppen ők szüntették meg néhány évvel ezelőtt. Mi visszaállítottuk, de a feltételrendszer miatt valóban kevesen tudnak élni a lehetőséggel. Végig kell gondolni, hogyan tehetnénk szélesebb kör számára elérhetővé ezt a lehetőséget, mindezt úgy, hogy szem előtt tartsuk a költségvetés teherbíró képességét.
Az idei esztendő első félévében több gyerek született, mint egy évvel korábban. A halálozások száma - kis mértékben - 0,7 százalékkal emelkedett. A tavalyinál jóval kedvezőbb adatokat láthatunk még akkor is, ha 1,7 százalékkal csökkent a házasságkötések száma. Köztudott: a polgári kormány kiemelten foglalkozik a népesedési helyzettel.

- Mik lesznek az első lépések, amelyeket családpolitikai tanácsadóként megtesz?
- Elsődleges feladatom egy demográfiai munkacsoport felállítása. Tagjainak az lesz a feladata, hogy végiggondolják, milyen akadályok tornyosulnak a gyermekvállalás előtt, konkrét javaslatokat tesznek majd a helyzet orvoslására, és népesedéspolitikai szempontból véleményezik a parlament elé kerülő törvényjavaslatokat.

- Kik lesznek a munkacsoport tagjai?
- Ezt csak a megalakulást követően szeretném nyilvánosságra hozni. Mindenesetre a terület komoly, elismert szakembereit kérjük fel.

- Politikus is szerepel majd a tagok sorában?
- Döntően nem politikusok lesznek a tagjai, hiszen éppen az lesz a feladatuk, hogy számukra tegyenek javaslatokat.

- Kitűztek olyasféle célt, hogy fél vagy egy éven belül egy vaskos dokumentumot tesznek a miniszterelnök asztalára, amelyben összegzik tapasztalataikat és javaslataikat?
- Készülhet ilyen összefoglaló dokumentum is, de én inkább a folyamatos munkában hiszek. Szeretném elérni azt is, hogy a testület állandóan napirenden tartsa a családokat érintő problémákat, és folyamatosan tegyen javaslatokat a készülő törvényekhez.

- Ez azt jelenti, hogy legalább a ciklus végéig dolgozik a csoport?
- Reményeim szerint még tovább, hiszen demográfiai helyzetünk jelenti a legnagyobb kihívást az elkövetkezendő néhány évtizedben.

- Reális félelem, hogy a most tízmilliós magyar lakosság nyolcmillió alá csökken?
- Ezt nagyjából 2100-ra jósolják a kutatók. De valójában nem a nyolcmilliós lélekszám a gond, hiszen egy ország jól működhet ilyen lélekszámmal is, sok ennél kisebb ország is létezik, és lehet akár 50 millió fővel teljesen egészségtelen korszerkezetű. A probléma az, hogy mire nyolcmillió alá csökkenünk, rendkívüli mértékben elöregszik a társadalom, amelynek súlyos társadalmi és gazdasági következményei lesznek. Ha nem születnek gyerekek, nagyon nehéz időskor vár mindenkire. Másfélszer ennyi gyermek megszületésére lenne szükség ahhoz, hogy a következő generáció ugyanolyan létszámú legyen, mint az előző.

A teljes interjút a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatják.

Forrás: MNO

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra