Hírek: Aktualitások

Szükség szerint korlátozható a gyermekek személyes szabadsága a speciális gyerekotthonban (2013-11-27)

Szükség szerint korlátozható a gyermekek személyes szabadsága a speciális gyerekotthonban November 25-én este pedig a parlament elfogadta a Gyvt. módosítását

A Kecskeméti Nyiri úti Speciális iskolában lezajlott elzárás kapcsán országos botránysorozattá fajult egy ön és közveszélyes gyermek rövid ideig tartó személyes szabadságának a korlátozása, mivel a gyermekvédelmi törvény erre nem jogosította fel az intézet dolgozóit, segítséget a speciális elhelyezésre viszont senkitől sem kaptak.

A történet mindenki előtt ismert. A korábban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati tulajdonban álló speciális intézményben miután 2006-tól átfogó felújítások kezdődtek, először Balogh László, majd Bányai Gábor megyei elnökök rendkívüli figyelme mellett a korábban húsz évig a közvélemény által háborítatlan intézmény körül elindultak a hullámok.

Kimpián Ildikó vezetésével egy új szemlélet költözött az intézménybe. A változásokról a megyei önkormányzat képviselői szinte minden ülésén értesülhettek a különböző bizottsági üléseken kívül is. Sajnos ez sem volt elég a "régi" gárda lassú cseréje mellett, ugyanis a változás károsultjai nem hagyták annyiban és különböző perek és egyéb szervezkedések, internetes komment-háborúk közepette egyszer csak megtalálták az új vezetés achilles pontját. Miszerint a személyes szabadság korlátozására még átmenetelileg sem volt joga az intézmény vezetésének, még akkor sem, ha egy gyermek a társai számára közveszélyessé vált. Legközelebb lehetne ember és intézményáldozat nélkül?

Az intézmény vezetése ezt többször jelezte, hogy tehetetlenek, de a jogszabályok erdejében végtére is nem találtak kiutát, csak tanácsot, hogy oldják meg maguk a problémát. Szükség szerint így kialakítottak egy szobát, ahová a közveszélyessé vált gyerekeket felügyelet mellett bezárták rövid időre. Ezt az "ellentábor" azzal hálálta meg, hogy az intézmény vezetőjét és ezáltal végtére is az egész intézményt lejáratták ország-világ előtt. Hozzá kell tenni a jogalapjuk megvolt hozzá, de így utólag kijelenthető, hogy rendkívüli károkat okoztak. Az intézmény vezetőjét Kimpián Ildikót pedig a bíróság jogerősen elítélte.

A folyamat, ha tetszik, mégsem volt hiába való, hiszen a speciális gyermekvédelemmel foglalkozó szakma kénytelen volt szembenézni a saját gyengeségével és a hosszú hónapok, évek alatt kiformálódó módosítási folyamat elkezdődött.

November 25-én este pedig a parlament elfogadta az T/12911 A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvénynek és egyes kapcsolódó törvényeknek a nevelőszülői jogviszony és a speciális ellátás átalakításával összefüggő módosítását.

A módosítás végre szabályozza „A gyermek személyes szabadságának korlátozása a speciális gyermekotthonban, a speciális lakásotthonban és a gyermekotthon speciális csoportjában" - feltételeit is.

A szavazatuk politikai következményeit vállalják a képviselők maguk:

az önálló indítvány elfogadása 246-7-75 Elfogadott

A történetnek nagyon sok tanulsága van, mind a törvényalkotók, mind média, mind pedig a személyes felelősség terén, hiszen, amíg egyetlen eset ki lett emelve, a probléma nem lett megszüntetve sem Kecskeméten sem máshol és az élet kényszere, a nevelők félelme... számos rászorult gyereket sodort rendkívül szélsőséges helyzetekbe a szerkesztőségünkhöz érkezett meg nem erősített hírek alapján az elmúlt években. De ezekkel a problémákkal már nem akart szembenézni senki. Ezért egyetlen kérdés merül fel mindezt a botrányt okozók, gerjesztők és táplálók felé: ...legközelebb lehetne ember és intézményáldozat nélkül?

Oltyán József

Forrás: Bácsmegye

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra