Hírek: Aktualitások

Árverezés számlatartozásból, családok a hajléktalanság peremén (2012-08-25)

Árverezés számlatartozásból, családok a hajléktalanság peremén Csaknem ötödével nőtt országosan az adósok száma az idei év első felében a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest

Csaknem ötödével nőtt országosan az adósok száma az idei év első felében a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest, derült ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara statisztikáiból: 2011-ben 434 ezer végrehajtási ügy indult 664 milliárd forint értékben, a követeléseknek nyolcvanöt százaléka volt félmillió forint alatti és csupán egy százalék tízmillió forint feletti.

- Jelentős változások látszanak Somogy eladósodottsági adataiban is - tájékoztatott Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára -, némileg előrébb kerül a megyék eladósodottsági rangsorában. A lakosság már láthatóan felélte tartalékait, ennek bizonyítéka, hogy elsősorban a közüzemi tartozások miatt indult egyre több végrehajtási eljárás. A tapasztalatok alapján ez sok esetben magával rántja a jelzáloghiteleket is, ugyanis a pénzintézetek manapság sokkal könnyebben csatlakoznak egy közüzemi-, közös költség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz.
A megyében a tavalyi év első hat hónapjában 9660 tartósan bedőlt hitelt tartottak számon, ez az adat az idei első félévre 11 590-re nőtt, azaz közel ötvenezer somogyinak - háromnegyed kaposvárnyinak - van valamilyen lejárt tartozása.

- Szerencsére a kilakoltatási kvótának köszönhetően ebben az évben csak az ügyek kisebb része jut el a kilakoltatási szakaszig - folytatta Kovács László. - A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint jelenleg 3246 ingatlan vár árverésre, ám ebből az első negyedévben csak három százaléknyit, azaz 96, a másodikban 107 családot lehet kilakoltatni. Becslések szerint a harmadik negyedévben 125, a negyedikben pedig 145 kilakoltatás várható, a többit átütemezik a következő esztendőkre. Előzetes információk alapján Somogyban nagyon korlátozottak a lehetőségek a kilakoltatottak elhelyezésére. A kisebb települések egyáltalán nem rendelkeznek ideiglenes lakhatást biztosító feltételekkel, sőt, ezek a nagyobbaknál is ez csak korlátozottan állnak rendelkezésre.

A lakossági forrástartalékok elapadását jól mutatja a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára szerint, hogy míg öt éve még csak 194,5 ezer, addig tavaly 434 ezer végrehajtási eljárás indult, ami 120 százalékos növekedés fél évtized alatt. Ennél is többet mond a 90 napot meghaladó tartozások számának növekedése: egy év alatt 147 ezerről 170 ezerre nőtt ez a szám. Ebből következik, hogy egyre több az árverés is: 2011. első féléve óta 9,1 százalékkal emelkedett, s várhatóan ugrásszerűen megnő a kilakoltatások száma a végrehajtásokhoz viszonyítva: a tavalyi, szinte jelképes 0,04 százaléknak akár a százszorosára is.

- Egyes rétegek számára már sikerült megfelelő intézkedést kidolgoznia a kormánynak - állította Kovács László. - Aki tudott, az elmúlt évben már végtörlesztett. Közülük azok jártak jól, akik ezt saját forrásból tudták megoldani, akik viszont forinthitelre váltottak, még rosszabb helyzetbe kerültek, mint amilyenben voltak. A forintosítással és a 25 százalékos tartozás elengedésével a szigorú feltételrendszer miatt csak 1-2 ezren tudtak élni. Az új típusú árfolyamgát igénybevétele még jelenleg is folyamatban van, amely az átmeneti könnyítéssel ideiglenesen sok családot megmenthet. Emellett egyesületünk is több megoldási javaslatot juttatott el az illetékeseknek. Az adatokból úgy látszik, az idei esztendő a legrosszabb a pénzügyi válság évei között. Megmutatja, kik maradnak talpon és fizetik tartozásaikat, de az is kiderül, hogy kik azok, akiknek erre már nincs esélyük és lehetőségük. A számok azt mutatják, rengetegen vannak...

Forrás: SONLINE

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra