Hírek: Aktualitások

Széleskörű támogatás a szegénység leküzdésére és megelőzésére - Október 17-e a Szegénység elleni küzdelem világnapja (2012-10-17)

Széleskörű támogatás a szegénység leküzdésére és megelőzésére - Október 17-e a Szegénység elleni küzdelem világnapja Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye

A Nemzeti Együttműködés Kormánya megalakulása óta számos intézkedést hozott a munkaalapú gazdaság megteremtése mellett a szegénység elleni küzdelem érdekében. A kabinet munkahelyvédelmi akciótervvel támogatja az 55 év felettiek munkahelyének megtartását, a fiatalok munkába állását és a gyermeket nevelő édesanyák visszatérését a munka világába. A kormány ezzel párhuzamosan kiemelt figyelmet fordít a rászorulók megsegítésére és a segélyektől az átképzésig széleskörű támogatást nyújt. Közlemény.

A szegénységből csak munkával és tanulással lehet kitörni, ezért a kormány azok számára, akik nem tudnak elhelyezkedni vagy régen kiestek a munkából 2012-ben 132 milliárd forintot fordít közmunkaprogram megvalósítására, amiből mintegy 200 ezer ember megélhetését segíti elő. Kibővíti a kormány a hátrányos helyzetű családok megsegítését és a szegényebb régiók felzárkóztatását elősegítő Szociális Földprogramot, aminek köszönhetően még több család juthat önállóan biztos megélhetéshez. Ezer roma nő kaphat szakképzést, majd munkát a szociális ellátórendszerben, annak a pályázatnak köszönhetően, amelyre 1,4 milliárd forint értékben a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények pályázhatnak.

A rossz állapotú utak felújítására, a tanyasi áruk piacra jutásának elősegítésére, az állatállomány kialakítására és bővítésére, vetőmag és gyümölcsfa beszerzésére, a tanyák fejlesztésére és korszerűsítésére 2011-ben indította el Kormány a Tanyafejlesztési Programot. 2011-ben összesen 930 millió forintra pályázhattak az érintettek, 2012-ben a kormány 1,5 milliárd forintot különített el a tanyák fejlesztésére.

Több program segíti a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását, köztük az Új Széchenyi Terv keretében a Tanoda és a Második esély típusú programok. Ebben 11,5 milliárd forint áll rendelkezésre a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek tanulásának támogatására. Csaknem 80 millió forintot biztosít az Útravaló ösztöndíjprogram a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatók ösztöndíj- és önköltség-támogatására. Összesen 1,89 milliárd forintra pályázhatnak a hátrányos helyzetű − köztük roma − tanulók a 2012/2013. tanévben az Útravaló-MACIKA Ösztöndíjprogram „Út a középiskolába” és „Út az érettségihez” alprogramjaiban. Több mint 4,2 milliárd forinttal támogatja a kormány az Integrációs Pedagógiai Rendszert. A hazai forrású pályázati támogatásból az intézmények folytathatják a korábbi tanévekben már megkezdett oktatási, nevelési, integrációs és esélyegyenlőséget szolgáló programjaikat.

A legrászorultabbakat a karitatív szervezeteken keresztül évente több mint 700 millió forinttal támogatja a Kormány. Rászorultság alapján a helyi lakosság az önkormányzattól jelképes áron igényelhet tűzifát. A kormány átalakította gáz- és távhő-támogatás rendszerét és a lakásfenntartási támogatással már olaj, villany és egyéb fűtésre is igényelhető támogatás.

A hajléktalanokat segítő utcai szolgálatok támogatásával együtt a kormány 2012-ben több mint 8,2 milliárd forintot fordít a hajléktalan emberek ellátására. Ez több szinten valósul meg: a hajléktalanok ápoló-gondozó otthonai, nappali ellátást nyújtó intézmények sora, átmeneti szállások és rehabilitációs intézmények kapnak költségvetési támogatást. Önkormányzati fenntartásban működő intézmények és sok egyházi és civil szervezet is dolgozik a hajléktalan-ellátásban. Ezek a szervezetek feladatuk ellátásához állami normatívát kapnak, de az Új Széchenyi Terv is több százmillió forintos pályázati lehetőséggel segíti őket.

A kormány a devizahitelesek segítése érdekében otthonvédelmi akciótervet indított, melyben árfolyamrögzítéssel, kamattámogatással és a Nemzeti Eszközkezelő létrehozásával akadályozta meg, hogy családok tízezrei kerüljenek utcára.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012-ben 1,2 milliárd forinttal támogatja az iskolatej programot. A programban óvodások, általános iskolások, valamint szak- és középiskolai tanulók vesznek részt. Míg 2009-ben átlagosan 142 ezer gyermek ellátása valósult meg, addig 2012-ben már 200 ezer gyerek részesül a programban. Az iskolai gyümölcsprogramban 2012-ben 1880 iskola vesz részt. A diákok friss gyümölcsöt, 100%-ban gyümölcsből feldolgozott termékeket kapnak. A gyümölcsprogramra a kormány uniós és költségvetési forrásból összesen több mint 1,6 milliárd forintot fordít.

Az Erzsébet-programból szociális üdültetésre több mint 100 ezer ember, köztük több mint 16 ezer nyugdíjas, több mint 16 ezer fogyatékossággal élő és kísérője, nagycsaládosok illetve szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi munkavállalók részesültek támogatásban. Az Erzsébet-táborok a nyár folyamán több mint 14 ezer gyermek számára tették lehetővé, hogy szünidejüket csoportos, valamint tematikus - sport- és művészeti – táborokban töltsék. A program ősszel 16 ezer iskolásnak biztosít 4 napos kirándulási lehetőséget, így összesen több mint 30 ezer, többségében szociálisan rászoruló gyermek részesült üdülési támogatásban az idén.

A kormány éves szinten több mint 222 milliárd forintot fordít rászorultsági alapon a legalacsonyabb jövedelműek megsegítésére és több mint 980 milliárd forintot juttat alanyi jogon, elsősorban a gyermeket nevelő családoknak, a megváltozott munkaképességűeknek és fogyatékossággal élőknek, amivel a családok elszegényedését akadályozza meg.

Forrás: EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra