Hírek: Aktualitások

Jó helyzetben a magyar kismamák (2012-07-23)

Jó helyzetben a magyar kismamák Míg Magyarországon a fizetett szülési szabadság felső határa három év, addig az ukrán kismamák alapesetben mindössze 56 nap szabadságot kapnak szülés után. A magyar anyukák régiós viszonylatban kiemelkedően jó helyzetben vannak.

A gyermek három éves koráig igénybe vehető fizetett szülési szabadság lehetőségével egyedülálló helyzetben vannak a magyar kismamák régiós viszonylatban - állapította meg az Accace taácsadó cég hat országban (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Ukrajna) végzett felmérése. Bár mind a hat országban a helyi társadalombiztosító (tb) finanszírozza a szülési szabadságokhoz fűződő pénzbeli juttatásokat, óriási különbségek vannak az egyes országokban igénybe vehető fizetett szabadnapok mértéke között.

A magyaroknak a legjobb

Hazánkban három év az engedélyezett szülési szabadság felső határa, a támogatás pedig három részre bomlik. 168 napig jogosult az anyuka a terhességi-gyermekágyi segélyre (tgyás), amely során a korábbi munkabére 70 százalékát kapja az államtól. Ennek letelte után az anya a gyermek két éves koráig szintén a bér 70 százalékát kapja gyermekgondozási díj jogcímén (gyed), ám ekkor már életbe lép 460 eurós (130,2 ezer forint/hó) összeghatár. A gyermek két éves kora után egy évig fix 100 euró marad a támogatás összege. A gyermek egy éves koráig anyasági támogatás mellett munkát vállalni nem szabad, ugyanakkor a szülés után egy évvel a dolgozó választhat a gyed, a gyes és az a melletti munkavégzés között.

Ukrajnában csak 56 nap jár

A szomszédos országokban azonban jóval rövidebb ideig maradhatnak otthon a kismamák állami támogatást élvezve: A régióban a legkevesebb fizetett szülési szabadság az ukrán kismamáknak jár, náluk 56 napos fizetett szabadság van meghatározva, illetve maximum 70 nap több gyermek születése és komplikált szülés esetén. Az anya kérvényezheti a szülési szabadság meghosszabbítását a gyermek három éves koráig, ám ekkor az államtól már nem számíthat semmilyen juttatásra - mondta Nemecz István, az Accace ügyvezetője.

Lengyelországban is meglehetősen keveset, mindössze 20 hetet finanszíroz a tb, e mellé kérvényezhető még további négy hét nem fizetett szabadság.

Ennél valamivel magasabb, 28 hét a tb által finanszírozott szabadság mértéke Csehországban, ahol ez kibővíthető három évre, ám a 7 hónap letelte után már nem fizet az állam.

Szlovákiában az alap, fizetett szülési szabadság 34 hét, amihez hozzá számítandó még a szülés előtti hat hét is. Ez a szám növekszik egyedülálló szülő vagy több gyermek esetén. Romániában a szülést követően kötelező a minimum 42, maximum 63 nap fizetett szabadság kivétele, amely időszakra a bér 85 százalékára jogosult az anyuka.

Az időszak letelte után az egy vagy két évig tartó gyermekgondozási szabadságot kezdik meg a román kismamák, amely alatt a munkaviszonyuk felfüggesztése mellett állami támogatást kapnak. Amennyiben egy évnél hamarabb visszatér az anyuka a munkahelyére, úgy a rendes bér mellett egy további mintegy 111 euró/hó összegű juttatást kap az államtól a gyermek két éves koráig, ezen kívül kérvényezheti a két órával csökkentett munkaidőt anélkül, hogy a fizetése változna.

Forrás: Napi Gazdaság

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra