Szakmai információk: Szakmai hírek

Alternatív gondoskodás a gyermekekről - útmutató c (2013-09-08)

Alternatív gondoskodás a gyermekekről - útmutató c Az „Alternatív gondoskodás a gyermekekről” című Útmutató szerint minden gyermeknek és fiatalnak olyan támogató,védelmező, és gondoskodó környezetben kell élnie, amelyik elősegíti a lehetőségei teljes mértékű kibontakozását.

A világon és Magyarországon is nagyon sok gyermek él gyermekvédelmi szakellátásban. Ezeknek a státuszukból adódóan traumatizált, különösen kiszolgáltatott gyermekeknek nagyfokú védelemre, jól képzett és motivált szakemberek segítségére, nyitott és befogadó, védelmező és értékközvetítő környezetre van szükségük.

Az „Alternatív gondoskodás a gyermekekről” című Útmutató szerint minden gyermeknek és fiatalnak olyan támogató,védelmező, és gondoskodó környezetben kell élnie, amelyik elősegíti a lehetőségei teljes mértékű kibontakozását.

A nem megfelelő szülői gondoskodásban részesülő, vagy a szülői gondoskodást teljes mértékben nélkülöző gyermekek nagymértékben ki vannak téve annak a kockázatnak, hogy számukra nem biztosított az említett gondoskodó környezet. Abban az esetben, ha a gyermek saját családja, még kellő támogatás esetén sem képes megfelelően gondoskodni a gyermekről, vagy ha elhagyja a gyermeket, illetve lemond róla, az állam felelőssége a gyermek jogainak a védelme, és a megfelelő alternatív gondoskodás biztosítása, az önkormányzatokkal, civil társadalmi szervezetekkel együttműködve, avagy azokon keresztül.

Az állam feladata, hogy az illetékes hatóságokon keresztül biztosítsa az alternatív gondoskodásba került gyermekek biztonságának, jólétének, és fejlődésének az ellenőrzését, és rendszeresen felülvizsgálja a nyújtott gondoskodási forma megfelelőségét.

Ez az Útmutató tartalmazza mindazon, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének szellemiségével összhangban született elveket és elvárásokat, amelyek a gyermekek legfőbb érdekét szem elől nem tévesztő minőségi alternatív gondoskodást segítik elő szerte a világban, és a magyar kötet szerkesztőinek őszinte reménye szerint, Magyarországon is.

Az Alternatív gondoskodás a gyermekekről c. útmutató innen letölthető.

Forrás: CSAGYI

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra