Szakmai információk: Szakmai hírek

A nagy létszámú intézmények kitagolása és az önálló életvitel támogatása Magyarországon (2012-04-18)

A nagy létszámú intézmények kitagolása és az önálló életvitel támogatása Magyarországon A Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület anyagát honlapunkon közöljük

 

"Az ELTE Társadalomtudományi Kar a Soteria Alapítvánnyal együttműködésben 2010-ben két tanulmányt[1] tett közzé a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját előmozdító, EU strukturális alapokból finanszírozott programokról, illetve azok hátteréről.

2011-ben újabb összefoglaló tanulmánnyal jelentkezünk, melyben ez alkalommal kifejezetten a nagy létszámú bentlakásos tömegintézmények kitagolásával kapcsolatos magyarországi fejleményeket vesszük górcső alá.

Legújabb tanulmányunk három résztanulmányból áll össze. Az első részben Bugarszki Zsolt tollából az eltelt 1 év kitagolással kapcsolatos szakmapolitikai fejleményeit ismerhetjük meg. A második résztanulmány Sziklai István és Szentkatolnay Miklós munkája, akik az általuk elkészített felmérés tapasztalatait foglalják össze. A felmérés során 10, a kitagolásban potenciálisan érintett nagy létszámú intézmény vezetőjét vagy fenntartóik vezető beosztású munkatársait kérdeztük meg a kitagolással kapcsolatos gondolataikról. Tanulmányunk harmadik részében Eszik Orsolya két olyan intézmény példáján keresztül mutatja be a kitagolás hazai létjogosultságát, melyek jelentős lépéseket tettek rehabilitációs programok kidolgozására, eredményesen segítették hozzá lakóik egy részét az intézmény elhagyására és az önálló életvitel feltételeinek megteremtésére.

Ahogy tavaly publikált tanulmányaink esetében, úgy most is, írásunk célja egyrészről a hazai fogyatékosügy egyik legfontosabb témájának, a kitagolás kérdésének dokumentálása. Másrészről a kitagolás elkötelezett támogatóiként érveinkkel, gondolatainkkal pozitív irányba kívánjuk befolyásolni a reményeink szerint elinduló intézményi reformokat.

2010-es tanulmányaink és legújabb 2011-es írásunk is letölthető a Hilscher Egyesület honlapjáról:

Egy lépést előre, kettőt hátra

Egy lépést előre, kettőt hátra 2.

A nagy látszámú intézmények kitagolása és az önálló életvitel támogatása Magyarországon[1] Bugarszki Zsolt, Eszik Orsolya, Soltész Ágnes, Sziklai István (2010): „Egy lépés előre, kettő hátra” 1-2. - A nagy létszámú intézmények kitagolása és az önálló életvitel támogatása Magyarországon, az Európai Unió strukturális alapjainak felhasználásával, Budapest, Soteria – ELTE TÁTK"

Írta: Bugarszki Zsolt on 2012 április 18.

Forrás: Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra