Szakmai információk: Szakmai hírek

"Módszertani útmutató az átmeneti szállókon és éjjeli menedékhelyeken történő lakcímbejelentés egyes kérdéseiről" (2010-06-11)

Dr. Győri Péter anyagát ajánljuk minden szervezet figyelmébe

Tisztelt Kollégák!

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) Hatósági Elnökhelyettese, Dr. Szalay László 2010. március 18-án körlevelet intézett az önkormányzatok jegyzőihez a követendő lakcímbejelentési gyakorlat pontos és szigorú betartása tárgyában. A lakcímbejelentésre vonatkozó jogszabályok most nem változtak, azonban e jogszabályok alapján eddig egymástól jelentősen különböző jogértelmezések és így különböző jogalkalma-zási gyakorlatok alakultak ki, melyek „helyre tétele" felér egy jogszabály-változással.
A „rendrakás" során számos hajléktalanellátót kerestek meg a helyi jegyzők az eddigi lakcím-bejelentésekkel kapcsolatban, miközben az érintett polgárok is új helyzetekkel találják szembe magukat a lakcímbejelentés során. Az elmúlt hetekben az is nyilvánvalóvá vált, hogy a hajléktalanellátók körében is igen nagy a bizonytalanság, e körben is számos értelmezés és gyakorlat alakult ki eddig és a jegyzők a „rendrakás" során továbbra is a legkülönbözőbb jogértelmezések mentén alakítják ki eljárásaikat.
Tudomásunk szerint mind a Hajszolt, mind a Tizek Tanácsa, a Menhely Alapítvány Jogvédő Irodája hivatalosan megkereste az érintett főhatóságokat, hogy a visszásságokra felhívják a figyemet. Emellett több kérés érkezett, hogy állítsunk össze egy gyakorlati útmutatót a hajléktalanellátók részére a lakcímbejelentésre, illetve az újabb megkeresések értelmezésére vonatkozóan.
Jelen útmutatóban megpróbáljuk a hatályos jogszabályokat a mindennapi gyakorlat, végrehajtás szempontjából fókuszáltan, tisztán és világosan ismertetni és azok egyértelmű értelmezését megadni. Nem térünk ki minden eddig kialakult, vagy jelenleg változó helyi gyakorlat, jogszabálytól való eltérés értékelésére, de a szűken vett jogszabály-ismertetést, -értelmezést követően ilyeneket is megemlítünk. Szükség esetén bővítjük a jelenlegi útmutatót újabb tipikus példákkal - ezeket új dátummal megjelölt útmutatóban adjuk majd közre.

Üdvözlettel

Budapest,2010.június 6.

Dr. Győri Péter

 

"Módszertani útmutató az átmeneti szállókon és éjjeli menedékhelyeken történő lakcímbejelentés egyes kérdéseiről"

Forrás: Hajléktalanokért Közalapítvány

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra