Hírek: Aktualitások

Békés, Boldog Új Esztendőt Kívánunk! (2015-12-30)

Békés, Boldog Új Esztendőt Kívánunk! Békés, Sikerekben Gazdag Új Esztendőt Kíván a MACSGYOE Elnöksége!

Kedves Tagtársaim, Tisztelt Kollégák!

Nehéz esztendőn vagyunk túl, olyan változások történtek a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatások területén, amelyek hatásai csak később fognak jelentkezni. A változások előkészítése soha nem látott mértékű szakmai aktivitást váltott ki. A regionális fórumainkon és az országos konferenciánkon összességében közel 1200 kolléga vett részt, nagyon sok vélemény, kritika hangzott el.


Persze aggodalmak is előkerültek: lehet pusztán belső átalakítással, jelentősebb források hozzárendelése nélkül hatékonyabbá tenni a rendszert? Nem megy-e a családsegítés rovására az átalakulás? Tényleg csökkenni fog a gyermekjóléti szolgálatok leterheltsége, felelőssége? Tényleg csökken az adminisztráció, növekszik a közvetlen kliensi munka? Vonzóbb lesz a szakma, csökken a fluktuáció? Ilyen és hasonló dilemmák fogalmazódtak meg. A válaszokat az elkövetkező évek fogják megadni.


Az látható, hogy a különböző szociálpolitikai intézkedések nem a legszegényebb társadalmi csoportok számára fognak az elkövetkező időben esélyt, lehetőséget adni. Ez nagymértékben nehezíti munkánkat, hiszen az önkormányzatok és mi, a saját, minimálisra csökkent eszközeinkkel alkalmatlanok vagyunk a szegénygondozásra. Vagyis úgy kell a családok növekvő problémáit megoldanunk, hogy személyiségünkön kívül kevés más lehetőség áll a rendelkezésünkre. A személyiségünk pedig egyre fárad a megoldhatatlan helyzetek, a növekvő terhek, a ránk zúdított felelősség hatására.


Valóban nagy bátorság ma szociális munkásnak lenni. Lassan a luxus kategóriájává válik a hivatásunk: csak az tudja művelni, aki megengedheti magának azt a luxust, hogy ilyen bérhelyzet mellett is kitart mellette. A szakmánkban keményen dolgozók (akik többsége nő, családanya) nem engedhetnének meg maguknak ilyen luxust, mert nincs mellettük egy vagyonos férj, aki mellett az alacsonyabb bér is elég volna. Én Inkább azt tapasztalom, hogy minden fillérnek helye van a hitelek törlesztéséhez, a rezsihez, albérlethez, gyermekeink tandíjához, hogy legalább ők magasabbra jussanak. Többen mély lélegzetet vettek, amikor meghallották, hogy a jövő évben is lesz bérpótlék! Mások szégyennek, megalázónak tartják.


Én is úgy gondolom, hogy a szociális szakma anyagi megbecsültsége elfogadhatatlan, méltánytalan, igazságtalan. Vannak, akik azt mondják, hogy annyira becsülnek bennünket, mint azokat, akiknek a segítésével foglalkozunk. Én nagyon remélem, hogy a magyar emberek többsége értékeli munkánkat. (Így Karácsony környékén ezt tapasztaltam is) Azt is remélem, hogy nem csak a szociális munkások tartják a legfontosabbnak az emberhez méltó élet mindenki számára történő biztosítását. És azt is, hogy az ember értékét nem csak azzal lehet lemérni, hogy hova jutott.


Szeretnék nagyon bizakodóan köszönteni mindenkit, de hiteltelenné sem szeretnék válni. Az elnökségünk nevében azt tudom ígérni, hogy a jövőben is keményen fogunk dolgozni azért, hogy szakmánk több eszközhöz, lehetőséghez jusson, és a tisztes munkáért mindenki tisztes bért kapjon.
Egy dolgot tudok felkínálni: saját élettapasztalatom, a pályán eltöltött 35 év tapasztalatát. Számomra ma sincs fontosabb dolog a világon, mint a szenvedő, hiányokat átélő gyermekek, és a gondokkal küzdő felnőttek segítése. Akkor is segítettünk, ha az azonnal nem látható. A jó szó, a biztató tekintet sokszor csodákra képes. Azok, akikbe a sors belemart, megrugdosott, nálunk megértésre, elfogadásra, emberségre találnak.


Ez az emberben való hit, és a feladat fontosságának tudata adjon erőt a további munkánkhoz!
Boldog Új esztendőt kívánok magam, és az elnökségünk nevében:

Takács Imre elnök

buekmacsgyoe.jpg

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra