Hírek: Aktualitások

Áldott, Békés Ünnepeket Kívánunk! (2013-12-19)

Áldott, Békés Ünnepeket Kívánunk! Minden Kedves Kollégának Áldott Karácsonyt és Békés, Sikerekben Gazdag Új Esztendőt Kíván a MACSGYOE Elnöksége!

ELNÖKI KÖSZÖNTŐ

Kedves Kollegák!

A közelgő ünnepek alkalmából engedjétek meg, hogy néhány méltató, biztató gondolattal köszöntselek Benneteket.

Örvendetes az a szakmai összefogás, amelyet a Szociális Munka napján tapasztaltunk. Több mint 500-an voltunk jelen a bölcsődétől az idősellátásig. Mi munkával, továbbképzéssel ünnepeltünk.

Köszönjük azt a sok aláírást (A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatoktól közel 3000 fő), amellyel kifejeztétek elégedetlenségeteket az alacsony megbecsülésünk miatt.

Sikeresen működik a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság, a tüntetéseink, valamint a sztrájkbizottság megalakulására reagálva – amit honlapunkon is olvashattatok- már ígéret van bérpótlékra, amellyel elégedetlenek vagyunk. A megalázóan alacsony bérek a léthatárra sodortak bennünket.

Az új helyzetben, a soha nem látott szociális és társadalmi válság ellenére nem születtek új megoldások, nem állnak rendelkezésünkre új eszközök. A tömegméretű problémák kezelésre alkalmatlanná váltak a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok.

A kormányzat nem áll szóba a szakmai szervezetekkel, így velünk sem, ezért veszendőbe mennek azok a tapasztalatok, megoldási javaslatokat, melyekkel rendelkezünk. A magas hivatalokból, íróasztal mellől nem lehet hiteles megoldásokat találni.

Pedig tudjuk, hogy kevés fontosabb dolog van a világon, mint az elesett, bajban levő emberek segítése, méltóságuk megőrzése. A velük való szolidaritás minden tisztességes társadalom alapfeladata.

A szociális munkások óriási fizikai és lelki megterhelésnek vannak kitéve, soha nem látott felelősséggel, nem hibázhatnak, mert gyermeki sorsok múlnak rajtuk. Alig tudunk nyugodtan lefeküdni, mert azon izgulunk, hogy vajon minden rendben lesz Pistikével reggelre is?

Ezt az óriási pszichés megterhelést nem lehet kialudni, a sok feszültség csak gyűlik, gyűlik bennünk. Sajnos ennek hatására egyre többen kerülnek a kiégés határára, vagy távoznak külföldre.

Egyesületünk nevében köszönöm azt a kitartó, lelkiismeretes munkát, amelyet végeztek annak érdekében, hogy legyen minden embernek méltósága, a gondozottak legalább kicsivel jobb helyzetbe kerüljenek, hogy több mosoly legyen az arcokon.

Higgyetek benne, hogy munkátoknál nincs fontosabb dolog a világon. Ez adjon nektek hitet, nagyobb önbecsülést.

Az emberi élet, minden ember élete a maga egyediségében, megismételhetetlenségében a közösség számára is alapérték.

Legyetek büszkék magatokra, hogy a nehézségek ellenére is kitartotok a megalázott, kiszolgáltatott, nyomorban tengődő, krízisről krízisre élő embertársaink segítése mellett.

Köszönet Erdős Zsuzsának, aki önkéntes munkával gondozza az egyre látogatottabb honlapunkat.

Áldott, békés Karácsonyt kívánok valamennyi szociális területen dolgozó kollegának!

Takács Imre

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra