Hírek: Aktualitások

Eredményes a kormány felzárkózási politikája (2014-07-31)

Eredményes a kormány felzárkózási politikája A dél-hevesi kistérségben működőhöz hasonló, modellértékű programok bizonyítják: helyes a kormány felzárkózási politikája, mert eredményeket hoz - jelentette ki az államtitkár.

A dél-hevesi kistérségben működőhöz hasonló, modellértékű programok bizonyítják: helyes a kormány felzárkózási politikája, mert eredményeket hoz - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Hevesen.

 

Czibere Károly a térségben futó projektekről, valamint a város és a környező települések helyzetéről tájékozódott és egyeztetett a helyi roma közösségi házban és a Csillagház elnevezésű közösségi épületben. Elmondta: hétről hétre olyan kistérségeket látogat meg, amelyeknek a programjaira szeretné felhívni a közvélemény figyelmét. "Fontos üzenet a társadalom számára, hogy van remény, lehetőség és megoldás" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "amikor mélyszegénységről és roma felzárkózásról beszélünk, sokan legyintenek, mondván: kilátástalan a helyzet, és már-már lehetetlen érdemben előrelépni".

Éppen ezért tartja fontosnak a dél-hevesi kistérségben működőhöz hasonló, modellértékű programok megismertetését, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy ha "közel megyünk ezekhez a kísérletekhez, az meg tudja győzni a kételkedőket arról: helyes a kormány politikája a felzárkózás területén, mert valós eredményeket hoz".

Czibere Károly kiemelte: a dél-hevesi kistérségben rendkívül változatos a rendelkezésre álló és eredményre vezető eszköztár, hiszen 26 programelem segíti a rászoruló és mélyszegénységben élő gyermekek felzárkózási esélyeinek megteremtését.

Bene Balázsné, a kistérségi Gyerekesély program szakmai vezetője elmondta: jelenleg három, teljes egészében uniós és állami pályázati támogatással megvalósuló felzárkózási projekt zajlik párhuzamosan Hevesen és környékén, összértékük megközelíti az egymilliárd forintot. Az úgynevezett Komplex telepprogram és a mélyszegénység felszámolását célzó projekt mellett a gyermekszegénységből való kitörést segítő Gyerekesély program a legjelentősebb kezdeményezés a térségi felzárkózásban - közölte. Ez utóbbi, 2010-ben indított és idén szeptember végén záruló 571 millió forintos költségvetésű akciósorozat az oktatástól a sporton és pályaorientáción át az egészségügyig az élet szinte minden területét átfogva igyekszik jobbá tenni a hátrányos helyzetű fiatalok mindennapjait.

Bene Balázsné arról is beszélt, hogy a kistérség 17 településén élő mintegy 35 ezer ember egyharmada roma származású, míg a felmérések szerint az itteni iskolák tanulóinak 70 százaléka roma. Ezért is kiemelt jelentőségűek a számukra esélyt teremtő kezdeményezések, és a folytatás lehetőségét szeretnék közösen megtalálni a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársággal - mondta.

VIDEÓ

(MTI)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra