Hírek: Aktualitások

Az Erzsébet-program Magyarország megújulásának szimbóluma (2014-07-16)

Az Erzsébet-program Magyarország megújulásának szimbóluma Czibere Károly a tábor bejárásával és a táborozók foglalkozásainak megtekintésével egybekötött sajtótájékoztatón kifejtette, az Erzsébet-program Európa-szerte az egyik legsikeresebb eszköz az állam szociális felelősségének érvényesítésére.

A harmadik éve zajló, a szociális nehézségekkel küzdő családok felé forduló Erzsébet-program egyfajta szimbóluma Magyarország megújulásának, amely a szolidaritásról és a kormányzati szerep-, illetve felelősségvállalásról is szól - mondta a Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán a fonyódligeti Erzsébet-táborban.

 

Czibere Károly a tábor bejárásával és a táborozók foglalkozásainak megtekintésével egybekötött sajtótájékoztatón kifejtette, az Erzsébet-program Európa-szerte az egyik legsikeresebb eszköz az állam szociális felelősségének érvényesítésére. Az ilyen táborokban a fogyatékossággal élők integráltan, az épekkel együtt, fejlesztő szakemberek segítségével és vezetésével töltik a nyaralásukat, ami nemcsak számukra, hanem az őket gondozó családok számára is egy segítség - tette hozzá.

Kitért arra: az elmúlt három évben folyamatosan kiterjesztették az Erzsébet-programot, így ma már a gyermekek, nagycsaládosok mellett a fogyatékossággal élők és a nyugdíjasok számára is pihenési-üdülési lehetőséget nyújtanak.

Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy a harmadik éve zajló Erzsébet-program az idén köszönti a 400 ezredik résztvevőjét. Eddig mintegy 35 ezer, fogyatékossággal élő ember került be az üdültetési programba, amely által ebben az évben összesen 165 ezer ember jut pihenési lehetőséghez, élményekhez. A kuratórium elnöke példaértékűnek nevezte, hogy az Erzsébet-táborokban együtt üdülnek a fogyatékossággal élő gyermekek az épekkel. "A tapasztalatok szerint ez semmilyen problémát nem jelent, gyakorlatilag olyan természetességgel fogadják be a gyermekek a fogyatékkal élő társaikat, amit mi, felnőttek sokszor el sem tudunk képzelni" - mondta Guller Zoltán.

Külön megtiszteltetésnek nevezte, hogy olimpiai bajnokok, sportolók, művészek is szerepet vállalnak a táboroztatásban. A közelmúltban például Kovács Ágnes tartott speciális úszótábort, Szávay Ágnes pedig tenisztábort. Ez egy olyan kezdeményezés, amely valóban az igazságosságon, szolidaritáson alapul, és amelyben öröm részt venni - fogalmazott az elnök.

A program konstrukciójáról szólva emlékeztetett arra, hogy az állam egy fillér támogatást nem tesz hozzá, de biztosítja az infrastruktúrát, a kiadások fedezetét pedig az Erzsébet-utalványokból származó bevételek biztosítják. A táborozási lehetőségeket egyszerűsített pályázati úton osztják ki a rászorulóknak. Az Erzsébet-program két alappillére a szociális üdültetés és a gyermektáboroztatás.

A program lebonyolítói kiemelt figyelmet fordítanak a fogyatékossággal élőkre. A pályázati célcsoportok némileg változnak évről évre, de a testi vagy értelmi nehézségekkel élő gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek hosszú távon biztosítani kívánják az üdülés lehetőségét. Ők iparművészeti és képzőművészeti alkotótáborban, speciális atlétikai, foci-, görkorcsolya-, tenisz-, torna-, úszó-, valamint tánc- és drámatáborban vehetnek részt. A program azért is példaértékű, mert egy hetet együtt, közösségben élnek meg a fogyatékossággal élő gyerekek, felnőttek és az ép társaik.

A programot és az ellátást az alapítvány a rászorulók anyagi helyzetétől függően akár heti 1000 forint önrész befizetése mellett biztosítja, magyar családok tízezreinek segítve. A program nem valósulhatott volna meg egy eredményesen működtetett utalványozási rendszer közreműködése nélkül.

(Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra