Hírek: Aktualitások

Augusztus 15-éig meghosszabbították a tankönyvcsomagok befizetési határidejét (2013-06-28)

Augusztus 15-éig meghosszabbították a tankönyvcsomagok befizetési határidejét Augusztus 15-éig meghosszabbították a tankönyvcsomagok befizetési határidejét – közölte a könyvtárellátó ügyvezetője.

Augusztus 15-éig meghosszabbították a tankönyvcsomagok befizetési határidejét – közölte a könyvtárellátó ügyvezetője. A Hír TV által megkérdezett adószakértő szerint sok szülőnek okozhat majd nehézséget, hogy a tankönyvek árát utalvánnyal nem lehet kiegyenlíteni.

Augusztus 15-éig meghosszabbították a tankönyvcsomagok befizetési határidejét – mondta el a Hír Televíziónak a Könyvtárellátó Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója. Arany Tamás hangsúlyozta: nem maradnak tankönyv nélkül azok a gyerekek sem, akik könyveinek árát később fizetik be. A szülők a napokban kapják meg a tankönyvellátó díjbekérő levelét, amelyben az áll, hogy ha a szülők július végéig nem fizetik be a csekket, a cég nem vállal garanciát arra, hogy a gyerekek tanévkezdésre hozzájutnak a tankönyvcsomaghoz.

Egy, a Hír TV-nek nyilatkozó szülő felháborodott, amikor azt olvasta, hogy a csekket július 31-ig be kell fizetnie, különben gyermeke tankönyv nélkül maradhat az új tanévben.

„Egy olyan csekket tartok a kezemben, amivel pont a következő hetekben a nyári táborozás, illetve a nyaralás alatt kellene befizetni” – mondta a Hír TV-nek nyilatkozó szülő. A csekkhez mellékelt tájékoztatón tételesen felsorolják a tankönyveket. Az interjúalany esetében olyan könyvek is szerepelnek a listán, amelyeket ő nem rendelt meg. „A teljes összeget be kell fizetnünk és majd augusztus végén, szeptemberben visszakapjuk a befizetett összeget, akkor tudják csak kijavítani magát a listát” – mondta a szülő.

A tankönyveket szállító Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője arra hivatkozik, hogy a rendeléseket az iskoláktól kapták, azokat nem bírálhatják felül. „Ez egy zárt rendszer. Mi ebbe nem nyúlunk bele, nem változtatunk rajta semmit, amilyen könyvet rendelt a pedagógus, olyan könyvek vannak a csekken” – nyilatkozta Arany Tamás.

A csekket egyébként nem a szülő, hanem a gyermek nevére állították ki, mert ő veszi majd át a könyveket – mondta az ügyvezető. „Vannak olyan évfolyamok, ahol jellemzően drágábbak lettek a könyvek, de elsősorban azért, mert a nyelvoktatás belépett a rendszerbe, de ahol nincs ilyenről szó, drasztikusan csökkent a tankönyv ára” – közölte Arany Tamás.

A sajtóban megjelent írások után az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma felszólította a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t, hogy augusztus közepére módosítsa a csekkek befizetési határidejét.

A tankönyvek árát csak készpénzzel, csekken vagy banki átutalással lehet kiegyenlíteni, utalvánnyal nem – a Hír Televízió által megkérdezett adószakértő szerint ez sok szülőnek okozhat nehézséget. Korábban sok munkaadó készpénzben fizette ki az iskolakezdési támogatást, erre azonban idén már nincs lehetőség, a támogatás csak utalvány formájában adható, ez azonban a tankönyvek kifizetésére nem használható fel. A munkavállalók legfeljebb a minimálbér 30 százalékának megfelelő összeget, azaz 29 400 forint iskolakezdési támogatást kaphatnak gyerekenként.

„Január 1-jével változtak a szabályok. Eddig a munkáltató nevére kiállított számlát megtéríthette a munkáltató, most viszont csak utalvány formájában nyújtható támogatás. Ez azt jelenti, hogy ha a tegnapi hírt átgondoljuk – hogy utalvánnyal nem lehet kifizetni a tankönyv ellenértékét, csak csekken vagy utalással –, úgy tűnik, ezt nem gondolta át kellően a jogalkotó, illetve a rendelet bevezetője. Mindenképpen figyelembe kellene venni, hogy utalvánnyal is ki lehessen egyenlíteni a tankönyv ellenértékét” – mondta Angyal József adószakértő.

Forrás: MNO

 

Iskolakezdésre minden gyermek megkapja tankönyveit

 

Magyarországon a gyermekek több mint fele ingyen kapja meg a tankönyveket. A kormány és az országgyűlés döntése szerint ez évtől egyetlen első osztályos tanuló szüleinek sem kell fizetnie értük. Emellett továbbra is térítésmentesen kapnak tankönyveket a nagycsaládosok és a rászorulók. Közlemény.

Az első tanítási napra minden gyermek kezébe veheti tankönyveit. Ennek érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára – szem előtt tartva a szülők és gyermekeik érdekeit, valamint az ellátás biztonságát – ma arról határozott, hogy felszólítja a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-t, hogy 2013. július 31-ről augusztus 15-re módosítsa a könyvek árának kiegyenlítéséhez megküldött csekkek befizetési határidejét. A döntésről az iskolák is tájékoztatást kapnak.

A kormány a köznevelés megújításának részeként – a szülők és gyermekeik, valamint a pedagógusok érdekében – átalakította a tankönyvellátás rendszerét is. Ennek célja az egységesen magas színvonal biztosítása, a tankönyvellátás átláthatósága és biztonsága.

(Köznevelésért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra