Hírek: Aktualitások

2010-hez képest jelentős fejlődés ment végbe a szociális ágazatban (2014-03-17)

2010-hez képest jelentős fejlődés ment végbe a szociális ágazatban A szociális ágazatban jelentős volt a fejlődés a 2010-es kormányváltás óta, mind a munkakörülményekben, mind a jövedelmi viszonyokban pozitív változások mentek végbe - mondta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár hétfőn Budapesten.

Az államtitkár sajtótájékoztatóján felidézte a kormányváltáskori állapotokat, miszerint a csökkenő normatíva miatt az önkormányzatok által működtetett intézetek nehéz helyzetbe kerültek, a nyilvántartások széttagoltsága miatt nem lehetett tudni, hogy egy ellátott hány helyről kap támogatást, ellátást, tovább az épületek lepusztultsága, elhanyagoltsága méltatlan körülmények közé szorította az ott lakókat és a munkavállalókat. Egyszerre volt pazarló a rendszer és voltak szűkösek a források - fogalmazottSoltész Miklós.

Az államtitkár sikerként értékelte, hogy az akkori rossz gazdasági helyzet ellenére sem kellett csökkenteni a szociális ellátások körét, az önkormányzatok, megszabadulva felhalmozott adósságuktól, valódi fenntartóként tudnak működni, illetve több lépcsőben megváltozott a finanszírozási rendszer az intézményeknél.

Soltész Miklós elmondta, az egyházi és civil fenntartásúaknál a korábbi támogatási formát felváltotta a béralapú támogatás, az állami és önkormányzati fenntartásúaknál pedig feladatalapú támogatást vezettek be. Az emelkedés ellátási formától függően 12 és 50 százalék közötti volt, a gyermekvédelem területén pedig 7 és 20 százalék volt a finanszírozásnövekmény. Az idén a bölcsődei ellátás finanszírozása is emelkedett, 20 és 30 százalék között, függetlenül attól, hogy állami, civil vagy egyházi az intézmény.

Soltész Miklós az intézkedések közül kiemelte a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen dolgozók idei bérpótlékemelését, amely 90 ezer munkavállalót érint, és dolgozónként havi bruttó 6000 és 17 000 forintot jelent. A 5,4-11,4 százalék közötti emelés differenciált, függ a munkában eltöltött időtől és a végzettségtől. A dolgozók megemelt bérüket januárig visszamenőleg kapják meg. Az emelést a területen dolgozó technikai személyzet is megkapta - jegyezte meg, így az egyházi és civil fenntartású intézmények munkavállalói is.

A szociális és gyermekvédelmi területen húszezer dolgozó kapott 54 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt, amire eddig nem volt példa.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy kétezer új, elektromosan működtethető ágyat adtak át intézményeknek, és szólt arról a felújítási programról, amelynek keretében épületgépészeti és energetikai szempontból újultak meg épületek, ezek összértéke 25-30 milliárd forint. Bölcsődefejlesztésre 28 milliárd forintot fordított a kormány.

Soltész Miklós közölte, a kormány törekvése az, hogy amint a gazdaság helyzete megengedi, további emelést kapjanak a szociális ágazatban dolgozók.

A gyermekvédelmi és szociális ágazatban dolgozókra vonatkozó életpályamodell kidolgozása folyamatban van, de elkészültére még hónapokat kell várni - válaszolta Soltész Miklós újságírói kérdésre. Indoklásként elmondta, nagy területről van szó, és az anyag hosszú évekre fogja meghatározni a szociális ágazatban dolgozók életét.

Videó

Forrás: Kormányzati Portál

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra