Hírek: Aktualitások

Több helyszínen és nagyobb keretösszeggel folytatódik a Szociális Földprogram (2013-10-09)

Több helyszínen és nagyobb keretösszeggel folytatódik a Szociális Földprogram Az idén 151 település nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán, amelynek célja a hátrányos helyzetű településeken élők megélhetésének biztosítása, munkalehetőségek teremtése, és a helyi közösségek fejlesztése.

Az idén 151 település nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán, amelynek célja a hátrányos helyzetű településeken élők megélhetésének biztosítása, munkalehetőségek teremtése, és a helyi közösségek fejlesztése. A program résztvevői idén a termelés mellett már házi feldolgozással és kézműves termékek készítésével is foglalkoztak, így helyi adottságokra épülő, hosszútávon fenntartható programok indulnak el. A földprogram a települések teljes közösségének nyújthat a jövőben egyre bővülő lehetőségeket.

Kovács Zoltán, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az eredményhirdetésen elmondta, hogy a két évtizede tartó, és a kormányváltáskor jelentősen felülvizsgált mintaprojekt továbblépést jelent a szociális gazdaság és a piac irányába, és stabil felkészülést jelent a 2014–2020-as európai uniós költségvetés nagyobb volumenű programjaira is. Juhász Imre, Homrogd polgármestere és a Szociális Földprogramot Működtetők Országos Szövetségének elnöke a programban résztvevők körének folyamatos bővüléséről, és a szigorú elszámolást célzó monitoring rendszer működéséről számolt be.

A sikeres pályázók az elkövetkezendő egy évben több mint ötszáz hektár földterületet művelnek meg, 8.436 vetőcsomagot és 17.585 palántát használnak fel, és 62.500 háztáji állatot kapnak. A programban 4.340 család vesz részt, és 883 személyt foglalkoztatnak közmunkában. A résztvevők tapasztalata az, hogy ott sikeresek a Start munkák, ahol eredményes volt a földprogram. A közfoglalkoztatás keretében megtermelt javakat vagy a közétkeztetésben használják fel, vagy szociális alapon természetbeni juttatásként oszthatják el. Számos példa van arra, hogy így csökkenek az önkormányzatok költségei, hiszen a projektben megtermelt zöldségféléket a szociális étkeztetésben alapanyagként használják fel.

A programnak három összetevője volt: a Közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó szociális földprogram, amely 44 települést érint, az Eszközbeszerzési- és fejlesztési alprojekt, amely tizennégyet, míg a Kertkultúra és kisállattartás, ahol 93 pályázó nyert.

(Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra