Hírek: Aktualitások

Belehúznak a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatába (2013-09-02)

Belehúznak a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatába Külső szakértőket is bevonnak a rokkantsági nyugdíjban részesülők felülvizsgálatába, hogy mielőbb végezzenek a 190 ezer érintette ellenőrzésével

Külső szakértőket is bevonnak a rokkantsági nyugdíjban részesülők felülvizsgálatába, hogy mielőbb végezzenek a 190 ezer érintette ellenőrzésével - közölte a Világgazdaság. A rokkantsági rendszer több százmilliárd forintos megtakarítással kecsegtető átalakítása a lap szerint csak a jövő év végére fejeződik be.

Ez év végéig összesen 217 milliárd forint költségvetési megtakarítással számolt a kormány 2011-ben a rokkantsághoz és az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakítása nyomán - idézte fel a VG.

A lap szerint az emberi tényezőt azonban, vagyis azt, hogy egyszerűen nincs elegendő felülvizsgáló orvos a 190 ezer érintett komplex felülvizsgálatához, figyelmen kívül hagyták.

Emiatt a tervezettnél jóval lassabban csak a munka, aminek következtében alig spórol valamit a büdzsé. Amint azt a 2011-es költségvetéssel kapcsolatban az ÁSZ megállapította, a rokkantsághoz és az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakítása miatt várt 12 milliárdos megtakarításból csak 2,2 milliárd realizálódott, míg a 2012-es, 88 milliárd forintnak alig több mint egynegyedét, 24,9 milliárdot tudták megfogni.

A 190 ezer felülvizsgálatra kötelezett rokkant több mint egyharmada, mintegy 68 ezer ember esett át az elmúlt szűk másfél év alatt a kötelező komplex felülvizsgálaton. Az idei év első hét hónapjában ebből csak alig több, mint 23 ezer ellenőrzés történt.

A rostán a rokkantak 8,5 százaléka, 5780 ember esett ki, ők „az egészségi állapotuk javulása miatt" már semmilyen ellátásra nem jogosultak. Rokkantsági ellátás, illetve rehabilitációs ellátás ugyanis immár csak 40 százalékos vagy annál nagyobb mértékű egészségkárosodás esetén jár. Az az utóbbit 26,5 százalékának - 18 ezer embernek -, az előbbit a kérelmezők 65 százalékának ítélték meg a szakértők. Vagyis a többség, 44200 rokkant továbbra is rokkantsági ellátást kap.

A felülvizsgálat koordinációjával megbízott Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) szerint a felülvizsgálatokat a szakemberhiány hátráltatja, ezért a kapacitást uniós forrásból, külső szakértők bevonásával igyekeznek növelni, hogy legkésőbb 2014 végéig mindenki sorra kerüljön.

Forrás: HVG

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra