Hírek: Aktualitások

A gyermekek biztonsága, jóléte és jólléte kiemelt kormányzati cél (2014-09-18)

A gyermekek biztonsága, jóléte és jólléte kiemelt kormányzati cél Gyermekeink megvédése és biztonságuk megteremtése közös felelősségünk- mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságért felelős államtitkára az ENSZ gyermekjogi egyezménye elfogadásának 25. évfordulója alkalmából tartott konferencián, s

Gyermekeink megvédése és biztonságuk megteremtése közös felelősségünk- mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságért felelős államtitkára az ENSZ gyermekjogi egyezménye elfogadásának 25. évfordulója alkalmából tartott konferencián, szerdán Budapesten.

Novák Katalin kiemelte: precíz, megfontolt munkára van szükség ahhoz, hogy egyszerre biztosítsuk a gyermekek jogait, jogainak érvényesítését, ugyanakkor tartsuk tiszteletben a jól működő családok belső szabályait. Az államtitkár emlékeztetett: a gyermekek jóléte nem választható el a családok jólététől, a kettő szorosan összefügg.

Novák Katalin ismertette a köznevelési és gyermekvédelmi rendszer jellemzőit. Rávilágított arra, hogy a köznevelés megújítása a gyermekek jogainak érvényesülését, az egyenlő színvonalú oktatáshoz való hozzáférést biztosítja. Kiemelte a Nemzeti Alaptantervben rögzített mindennapos testnevelést, az etika és hittan oktatást, a családi életre való nevelést, valamint a roma magyarok történelmének és kultúrájának kötelező tanítását. A Gyermekjogi Egyezmény 25 éves évfordulója kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte más és más típusú kihívást jelent a gyermekek jogainak biztosítása.

A magyar Kormány az ENSZ-szel közösen küzd a gyermekek ellen elkövetett erőszak és a gyermekekkel szembeni visszaélések ellen. A gyermekek védelmének megerősítése az előttünk álló év fontos kihívása, az Emberi Erőforrások Minisztériuma átfogó áttekintést és javaslatot készít, mely kiterjed a hatályos jogszabályokra és azok érvényesítésére egyaránt.

Az alapvető jogok biztosa és az UNICEF Magyar Bizottsága a Gyermekek Nemzetközi Napjához közeledve szervezett közös nemzetközi konferenciát az ENSZ gyermekjogi egyezménye elfogadásának 25. évfordulója alkalmából. Az egyezményét hosszú fejlődés eredményeként írták alá 1989-ben, amely azóta 193 ország belső jogává vált.

Emberi Erőforrások Minisztériuma,Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra