Hírek: Aktualitások

Nyugdíjasok, figyelem: szeptembertől minden más lesz (2013-08-23)

Nyugdíjasok, figyelem: szeptembertől minden más lesz Szeptembertől országossá válik az a mintaprogram, melynek célja, hogy az idős emberek önálló életvitelüket saját otthonukban a lehető leghosszabb ideig fenn tudják tartani.

Szeptembertől országossá válik az a mintaprogram, melynek célja, hogy az idős emberek önálló életvitelüket saját otthonukban a lehető leghosszabb ideig fenn tudják tartani. A program a 80 év feletti lakosság életkorából és egészségi állapotából fakadó problémákra, kiemelten a magány enyhítésére nyújt megoldást.

Budapest V. kerületében, 2013. januárban indult ilyen jellegű átfogó projekt, mivel az érintett korcsoport aránya itt kétszerese az országos átlagénak. A kezdeményezéshez április 9-én Szombathely és Kisvárda, május 16-án pedig Jászfényszaru önkormányzata is csatlakozott.

A négy település tapasztalatai azt mutatják, hogy a szociális ellátórendszer jól működik az országban, de az időseknek komoly gondot jelent a magány. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere ezért úgy döntött, hogy a kezdeményezés 30 önkormányzatot érintő országos mintaprogrammá bővüljön. E célra a Belügyminisztérium saját forrásból 377 közfoglalkoztatási státuszt biztosít.

A projekt ugyanis a már meglévő szociális ellátórendszerre épülve a közfoglalkoztatottak, a közösségi szolgálatot ellátók és önkéntesek bevonásával valósul meg.

A projekt megvalósítása érdekében az önkormányzatok együttműködnek a helyi középiskolákkal és lehetőséget biztosítanak tanulóik számára, hogy a köznevelési törvény által előírt 50 órában meghatározott közösségi szolgálatot e módon teljesíthessék.

A folyamat részeként mai írják alá a Segítő Kezek az Aktív Évekért Nonprofit Kft. és a Budapesti Munkaügyi Központ között azt a hatósági megállapodást, amelynek célja, hogy harminc kedvezményezett térségbe tartozó településen is elindulhasson a program.

A projekt kiegészül a Belügyminisztérium már két meglévő kezdeményezésével, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács áldozatvédelmi és a tanyasi térségeket támogató programjával.

Forrás: Pénzcentrum

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra