Hírek: Aktualitások

Nemzeti Drogellenes Stratégia – hangsúly a megelőzésen, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen (2013-06-26)

Nemzeti Drogellenes Stratégia – hangsúly a megelőzésen, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen A Nemzeti Drogellenes Stratégiával sikerült olyan anyagot összeállítani, amely politikai hovatartozástól függetlenül mindenki számára felvállalható - mondta Zacher Gábor toxikológus szerdán Budapesten.

A Nemzeti Drogellenes Stratégiával sikerült olyan anyagot összeállítani, amely politikai hovatartozástól függetlenül mindenki számára felvállalható - mondta Zacher Gábor toxikológus szerdán Budapesten a kormány által hétfőn elfogadott dokumentumot értékelve.

Az új pszichoaktív anyagok széleskörű megjelenésének és az internetes kereskedelem elterjedésének köszönhetően az elmúlt években jelentősen átalakult a kábítószerpiac, és megváltoztak a kábítószer-használati szokások is. Az új kihívások új válaszokat igényelnek, ezért a kábítószer-használat jelentős visszaszorítása érdekében a 2013-2020-as évekre új Nemzeti Stratégia készült.

Zacher Gábor a Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szakma által készített, a politika által támogatott nyolcéves programra reményei szerint a kormány megfelelő forrásokat talál majd.

A szerhasználat megelőzésében és kezelésében elsődleges a családok szerepe, ezért a stratégia kiemelten épít a szülők bevonásának lehetőségére.  Cél az, hogy a fiatal ne is próbálja ki a kábítószert. Szavai szerint a szülők azzal segíthetnek, ha mernek értékrendet, példákat mutatni a fiataloknak, és "nemet mondani" is megtanítják őket - tette hozzá.

Simicskó István azt mondta, a nemzeti stratégia fontos alapelveket, értékeket és feladatokat határoz meg. A cél az egészséget alapértékként közvetítő, közösségerősítő szemléletmód középpontba állítása és a szerhasználat nélküli életmodell megerősítése, az eddigiektől eltérő, hatékonyabb eszközök alkalmazásával. A stratégia ezért a szerhasználat megelőzésére, az egyéni-társadalmi kockázatok és károk jelentős csökkentésére, valamint a bűnmegelőzési és bűnüldözési beavatkozások széles körű alkalmazására helyezi a hangsúlyt, amelyek közül az egyik kiemelten fontos feladat az online kereskedelem blokkolása.

A politikus kiemelte, hogy Stratégia Országgyűlés által történő elfogadását követően három hónapon belül szakpolitikai program készül, amely pontosan meghatározza majd a rövid távú konkrét feladatokat. Szavai szerint "nem csak kezelni" akarják a problémát, hanem eredményeket is fel kívánnak mutatni, mind a kereslet-, mind a kínálatcsökkentés területén.

Hangsúlyozta, a cél az, hogy 2020-ra "keményen visszaszorítsák" a drogok terjesztését és fogyasztását. „Távlati cél a kábítószermentes Magyarország. Tudatában vagyunk annak, hogy a világban és a Magyarországon belül tapasztalható tendenciák alapján ennek kitűzése irreálisnak tűnhet, mégsem mondhatunk le arról a törekvésről, hogy a következő generációk életéből eltűnjenek a kábítószerek” – tette hozzá az államtitkár.

Megemlítette, hogy a stratégia kidolgozásakor figyelembe vették az Európai Unió Drogstratégiáját és áttekintették az Egyesült Királyságban 2010-2011-ben elfogadott stratégiai célkitűzéseket is.
Simicskó István elmondta, továbbra is számítanak azoknak a szakembereknek, civil szervezeteknek, egyházaknak a munkájára, akik, amelyek eddig is sokat tettek a kábítószerek visszaszorítása ellen.

A stratégiai cél elérését a Nemzeti Drogellenes Stratégia széles körű prevenciós tevékenységgel, a kábítószerfüggők ellátása és kezelése terén a felépülés-központú szemléletmód megerősítésével, a kínálatcsökkentés területén bűnmegelőzési és bűnüldözési beavatkozások hatékonyabb alkalmazásával, valamint a terjesztői magatartások elleni szigorú fellépéssel kívánja megvalósítani.

 

(MTI; EMMI)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra