Hírek: Aktualitások

A szociális földprogram segítség a mélyszegénységben élőknek (2012-10-17)

A szociális földprogram segítség a mélyszegénységben élőknek A szociális földprogram eszköz ahhoz, hogy a mélyszegénységben élők a saját munkájukkal javítsák helyzetüket – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a szociális programban résztvevők árubemutatóján tartott sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán a szegénység elleni küzdelem világnapjára célozva elmondta, hogy mintegy 1-1,5 millióra becsülhető a Magyarországon mélyszegénységben élők száma, akik helyzetének javítására az állam évi 980 milliárd forint alanyi jogon járó támogatást, és 222 milliárd forint, mérlegelési jogkörben adható összeget fordít, az adófizetők pénzéből.

A miniszter hangsúlyozta, hogy amikor két esztendővel ezelőtt a kormány elkezdte átalakítani a közigazgatást, újjáépíteni a már működésképtelenné vált rendszereket, fontos feladatként tűzte ki, hogy azoknak az embereknek, akik szociális és mentális hátrányokkal kell megküzdeniük, a lehető legtöbb segítséget megad majd. Ám ehhez minden érintettnek akarnia kell a változást.

Mint elmondta, a kormány üzenete ezeknek az embereknek: „válj aktív emberré, vállalj felelősséget a sorsodért és mindent kövess el, hogy kitörj ebből az állapotból."

A tárcavezető hangsúlyozta, a kormánynak nagy felelőssége van a szegénység elleni küzdelemben, ám az egyének saját felelőssége is fontos. Hiszen akkor tudunk együtt előre lépni, ha mindenki, aki megteheti, a saját eszközeivel segít a szegényeknek. Ezért minden civilszervezet segítő kezdeményezését üdvözli.

A miniszter a kormány eddigi szociális intézkedéseiről szólva emlékeztetett a devizahitelesek problémáinak megoldására, továbbá kiemelte, hogy elkezdődött a munka-alapú társadalom építése. Idesorolta a munkahelyvédelmi akciótervet, valamint a közmunka programot is. Ez utóbbi 132 milliárd forintba kerül évente, és 200 ezer embernek ad munkát, közülük 80 ezer cigány származású - mondta el.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte, hogy a szociális földprogram keretében idén már a termények feldolgozására, valamint kézműves termékek előállítására is lehet pályázni. A programban tett változtatásokat úgy összegezte, hogy azok eredményeként a 20 éves szociális földprogram egyre inkább a helyben maradást és megélhetést komplexebb módon segítő, a települések élhetőbbé tételét is szolgáló kezdeményezéssé vált. A helyettes államtitkár nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy a program a Települési Önkormányzatok Szövetségének partneri együttműködésében valósul meg, de azt is fontosnak nevezte, hogy együttműködési megállapodást kötnek-e a pályázatot benyújtó szervezetek a helyi vagy annak hiányában a megyei cigány kisebbségi önkormányzattal. A szociális földprogramban évente 200-300 önkormányzat vesz részt.

Balog Zoltán miniszter a termékbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón a programban évek óta részt vevők, s azt saját innovatív elemekkel bővítők számára elismerő okleveleket adott át.

(MTI, EMMI)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra