Hírek: Aktualitások

Az ombudsman a fogyatékossági támogatások elhúzódó odaítéléséről (2013-04-26)

Az ombudsman a fogyatékossági támogatások elhúzódó odaítéléséről A fogyatékossági támogatáshoz szükséges állásfoglalást a szakhatóság az ügyintézési határidőt jelentősen átlépve, több mint öt hónap után adta ki.

A fogyatékossági támogatáshoz szükséges állásfoglalást a szakhatóság az ügyintézési határidőt jelentősen átlépve, több mint öt hónap után adta ki. A súlyos fogyatékossággal élő ember addig nem kapta meg az őt megillető támogatást, és egy másik hivatalos ügyében sem tudott eljárást indítani.

A súlyosan fogyatékos személy fogyatékossági támogatása az esélyegyenlőséget elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás. Az a célja, hogy – az érintett jövedelmétől függetlenül – hozzájáruljon a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérsékléséhez. A fogyatékossági támogatás folyósításáról a Magyar Államkincstár határoz a rehabilitációs szakigazgatási szerv szakhatósági állásfoglalása alapján. Egy panaszos esetében ez az állásfoglalás az ügyintézési határidőt többszörösen túllépve, több mint 5 hónap alatt készült el.

A Magyar Államkincstár elnöke és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója arról tájékoztatta Szabó Máté alapjogi biztost, hogy a késedelem oka a megfelelő ügyintézői létszám és a tárgyi feltételek hiánya, ezzel magyarázható a szakigazgatási szervek ügyhátraléka is. Az ombudsman megállapította, hogy ez a hiányhelyzet a súlyos fogyatékossággal élő panaszost méltatlan körülmények közé kényszerítette. Az elhúzódó ügyintézés miatt nem kapta meg az őt megillető támogatást, és a késedelem hátráltatta abban is, hogy eljárást kezdeményezzen az ápolási díjával kapcsolatban – ugyanis ahhoz is szükség lett volna a szakhatósági állásfoglalásra.

A szakhatóság elhúzódó eljárásával a jogbiztonság követelményét, a tisztességes hatósági eljáráshoz való jogot, továbbá - figyelemmel az eset jellegére - az emberi méltósághoz való jogot is sértette. Szabó Máté ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel együtt vizsgálja meg a körülményeket és intézkedjen a rehabilitációs szakigazgatási szervek személyi, tárgyi feltételeinek biztosításáról, hogy betarthatók legyenek az előírt határidők.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201301431.rtf oldalon olvasható.

Forrás: Alapvető Jogok Biztosa

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra