Hírek: Aktualitások

Rendkívüli segítségnyújtás a Biztos Kezdet Gyerekházaknak (2013-03-13)

Rendkívüli segítségnyújtás a Biztos Kezdet Gyerekházaknak Korábban juthatnak anyagi forráshoz a Biztos Kezdet Gyerekházak, így segíti a kormány a hosszú távú fenntarthatóságra épülő programot. Közlemény

 

Korábban juthatnak anyagi forráshoz a Biztos Kezdet Gyerekházak, így segíti a kormány a hosszú távú fenntarthatóságra épülő programot. Közlemény

Rendkívüli segítséget kapnak a Biztos Kezdet Gyerekházak hiánypótló programjaik fenntarthatósága érdekében – jelentette be sajtótájékoztatón Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkára. Az EMMI a Biztos Kezdet Gyerekházak zavartalan működését segíti azzal, hogy 2 millió forintos előleget biztosít minden települési önkormányzatnak, amely 2012-ben Gyerekházakat működtetett és hazai támogatásban részesült.

 

Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár elmondta, a hátrányos helyzetű gyermekeknek és szüleiknek ingyenes szolgáltatást nyújtó intézmények finanszírozására hazai forrásból idén 293 millió forint áll rendelkezésre. A keretösszegre az önkormányzatok március 22-ig pályázhatnak.

A Biztos Kezdet Gyerekházak hálózata a kormányváltást követő szakmai átalakítást és továbbfejlesztést követően modellértékű programmá vált, az uniós támogatásból, valamint Norvég Alapból végrehajtott fejlesztést lezáró Gyerekházak további működését első ízben biztosította hazai forrás Magyarország 2012. évi központi költségvetésében.

A Biztos Kezdet Gyerekház hozzájárul a szülők sikeresebb munkaerő-piaci részvétele segítéséhez, hiányzó kompetenciáik megszerzéséhez, motivációjuk felébresztéséhez, ismereteik bővítéséhez, önálló életvitelük megerősítéséhez. Emellett a Biztos Kezdet Gyerekház mosási, tisztálkodási lehetőséget is biztosít azon családok számára, akik körülményeik miatt erre rászorulnak.

Tavaly összesen 41 Gyerekház részesült támogatásban, közel 189 millió forint összegben. A kezdeményezés közel 700 rendszeresen járó gyereket, valamint szüleit érintett közvetlenül.

A fejlesztés illeszkedik a „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégiához (2007-2032) és a 2011-ben elfogadott Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiához. A Stratégia rögzíti, hogy a korai képességgondozásra, a koragyermekkori gondozásra, nevelésre és a szülők bevonására kiemelt figyelmet kell fordítani, mert az ekkor tett befektetések megtérüléséhez képest a későbbi életkorban nyújtott beavatkozások jóval kevésbé hatékonyak.

A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia intézkedési tervének első pontjában előírja, hogy „a hátrányok korai felismerése, a 1-3 éves korú gyermekek testi, értelmi, érzelmi és szociális fejlődésének segítése és családjaik támogatása érdekében, a fenntarthatóság biztosításával új Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatásokat kell létrehozni az integrált térségi gyermekesély programokat megvalósító leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, elsősorban a gettósodó, illetve a szegretágummal rendelkező településeken”. Ez azt is jelenti, hogy Gyerekházat már csak komplex, más elemeket is tartozó rendszer részeként lehet létrehozni.

Videó

(Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra