Hírek: Aktualitások

Újabb családi támogatásokat vezet be jövőre a kormány (2013-11-07)

Újabb családi támogatásokat vezet be jövőre a kormány Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be a szociális és családügyért felelős államtitkár csütörtökön, Budapesten.

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be a szociális és családügyért felelős államtitkár csütörtökön, Budapesten.

 

Soltész Miklós egy konferencián elmondta, négy konkrét intézkedésről döntöttek a gyed extra keretében. Így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

Az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben. Ebben nincs benne az ugyancsak január 1-jével induló kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény-rendszer 50 milliárd forintos összege, amely az érintett családoknál maradhat jövőre.

A bevezetendő diplomás gyeddel lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait. A diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet.

A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel; így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után (az első három évben eddig sem kellett fizetniük semmit). Hozzátette: az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

Soltész Miklós arról beszélt, az intézkedésekkel a kormány célja az volt, hogy megerősítse a gyermekes családokat és további gyermekvállalásra ösztönözzön. Jelezte azt is, az intézkedések kidolgozásakor több európai ország gyakorlata mellett a Népesedési Kerekasztal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom javaslatait is figyelembe vették.

Fotó: kormany.hu-archív

(MTI)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra