Hírek: Aktualitások

Huszonnyolcszoros nyugdíjkülönbség (2013-02-23)

Huszonnyolcszoros nyugdíjkülönbség Majdnem ötezer idős ember él Magyarországon, aki több mint negyven éve nyugdíjas – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adataiból.

Az ONYF-től azt is megtudtuk, hogy a 28 500 forint kötelező nyugdíjminimumnál csaknem huszonnyolcszor volt magasabb a havi apanázsa a legmagasabb összegű nyugdíj jogosultjának, aki 57 év munkaviszony után vonult vissza. Neki egészen pontosan 789 870 forintot utalnak havonta. A tíz legmagasabb öregségi nyugdíj átlagos összege egyébként 679 494 forint. Mint a Nyugdíjbiztosítónál elmagyarázták: az ellátások kiemelkedően magas összegét legtöbbször az magyarázza, hogy az érintettek jóval tovább dolgoztak a korhatárnál, s ezért olyan bónuszt kaptak, ami akár meg is duplázhatta az egyébként nekik járó összeget.

Ennek éppen a fordítottja történt azzal, aki az irányadó korhatárnál korábban döntött a nyugdíjba vonulás mellett. Ők ugyanis még az öregségi nyugdíjminimumnál is kevesebbel kénytelenek beérni. Tavaly valamivel több, mint hatezer nyugdíjas kapott havi 28 500 forintot, vagy még annál is alacsonyabb összeget havonta.

Az összes nyugdíjas közül a negyvenéves szolgálati idővel nyugdíjba vonult nők számíthattak átlagosan a legmagasabb, több mint 108 ezer forintos havi ellátásra. Az öregségi nyugdíjak 95 716 forintos havi átlaga ennél csaknem 13 ezer forinttal volt kevesebb. A fő ellátásként özvegyi nyugdíjban részesülők átlagellátása havonta átlagosan mintegy 60 ezer forint volt, míg a kiegészítő özvegyi ellátásban részesülők kicsivel kevesebb, mint 31, az árvaellátás jogosultjai pedig majdnem 39 ezer forintot kaptak havonta.

Az ONYF előzetes adatai szerint tavaly 2642,8 milliárd forintot költött a költségvetés nyugdíjakra, illetve nyugdíjszerű ellátásokra. A legtöbbet értelemszerűen az öregségi nyugdíjak fedezete igényelte: az 1,88 millió nyugdíjasnak az év során összesen 2167,7 milliárd forintot fizettek ki.

A tervezett 60,7 milliárd forintos előirányzatot jelentős mértékben meghaladva 109 milliárd forintra rúgott az az összeg, amit a 40 éves szolgálati viszonnyal nyugdíjba vonult csaknem nyolcvanezer nőknek kellett kifizetni 2012-ben.

Ugyancsak nagyobb tétel, 243,3 milliárd forint volt a kiegészítő özvegyi ellátások fedezete, ebben 657 ezer, saját jogú nyugdíjjal is rendelkező részesült, míg 81 milliárd ment el özvegyi főellátásra, 41,3 árvaellátásra, és félmilliárd forint segélyekre.

Szerző: H. É.

Forrás: VG

 

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra