Hírek: Aktualitások

Erre fognak vonulni a megyékben az Éhségmenetek (2013-01-29)

Erre fognak vonulni a megyékben az Éhségmenetek Már legalább 9 megyét érint legalább 11 kiindulóponttal az idei Éhségmenet. A szervező Közmunkás Szakszervezetet nemrég bejegyezte a Fővárosi Törvényszék.

„Legalább 9 megyéből, 11 kiindulási pontról fog elindulni az idei Éhségmenet és február 11-én fogunk megérkezni tüntetni a Parlament elé" - nyilatkozta lapunknak a Közmunkás Szakszervezet társelnöke. Komjáthi Imre közölte, hogy három fő csapásiránya lesz a megmozdulásnak, amelynek egyik fő követelése az, hogy a közmunkások bére legyen annyi, mint 2010-ben, azaz nettó 60 ezer forint, vagy a mindenkori minimálbér összege. A dunántúli, az alföldi és az észak- és kelet-magyarországi menetek fognak majd egy-egy helyen egyesülni és tovább vonulni a fővárosba.

Tavaly még egyedül Miskolcról indult az akció, most már 9 megye biztosan indulópont lesz (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Somogy, Baranya). Komjáthi elmondta, hogy a helyi szervezőkön múlik, hogy lesznek-e még további kiindulópontok, a számuk még nőhet.
Miskolcról február 4-én indulnak, ők 196 kilométert fognak gyalogolni. Mályi, Nyékládháza, Emőd, Vatta, Bükkábrány, Mezőnyárád érintésével jutnak el Mezőkövesdre. Itt fognak egyesülni a miskolci, szabolcsi, hajdúsági, ózdi hevesi menetekkel. Mezőkövesden egyébként egy hólapátos demonstrációt tartanak arra emlékezve, hogy tavaly Tállai András belügyi államtitkár közmunkát kínált itt a számukra. Szabolcsból február 2-án indul a 262 kilométeres akció Nyíregyházáról, Polgáron fognak egyesülni a hajdú-bihariakkal, innen vonulnak Mezőkövesdre. A 183 kilométer hosszú ózdi éhségmenet már február 3-án elindul. Egerben fognak csatlakozni a hevesi vonulókkal, majd Mezőkövesdre mennek. Az egyesült menetek egyébként Kerecsend, Ludas, Gyöngyös, Hatvan, Gödöllő állomás- és szálláshelyeken keresztül mennek Budapestre. A nógrádi, 77 kilométeres Éhségmenet február 9-én indul. Jobbágyin keresztül mennek Hatvanba, ahol csatlakoznak a már említett csoportokhoz.

A 207 kilométeres Viharsarok Éhségmenet február 2-án indul Békéscsabáról. Kondoros, Szarvas, Öcsöd, Kunszentmárton, Lakitelek érintésével jutnak el majd Kecskemétre, ahol találkoznak az alföldi vonulókkal, akik Szegedről indulnak majd február 5-én. Az utóbbiak menettávja 174 kilométer, ők Balástyán és Kiskunfélegyházán keresztül érik el Kecskemétet. Innen együtt menetelnek Lajosmizse, Dabas, Alsónémedi településeken át Budapestre.

A baranyai Éhségmenet hossza 282 kilométer lesz és Sellyéről fog indulni január 31-én. A somogyiak Kaposvárról startolnak majd február 3-án, 196 kilométer lesz a távuk.

Komjáthi reményei szerint 5-10 ezer ember tüntethet majd Budapesten a Kossuth téren, tavaly mintegy 3000-en mentek a Parlament elé. A megyékből induló menetben egy 35-40 fős keménymag vesz majd részt végig, mivel egy ekkora társaságot lehet még kezelni logisztikailag. A településeken várják a szimpatizánsok csatlakozását. A polgármesterek részvételét is várja a megmozdulásokban (egyes kiindulópontok az ő részvételüknek köszönhető, például Polgáron, vagy Sellyén), Komjáthi szerint ők is mélyen érintve vannak a közmunkásokat érintő problémákban. Sok felajánlást kapnak, nyugdíjasok is jelezték, hogy szállást és élelmet adnának a menetelőknek. A tavalyi akciót támogatta például a Gyermekétkeztetési Alapítvány, a Szolidaritás és az MSZP is. Sikerült szponzorokat találni például a zászlók, vagy a szórólapok készítésére is.

Komjáthi közölte lapunkkal, hogy több hónapos procedúra után január 25-én bejegyezte a Közmunkás Szakszervezetet (KSZ) a Fővárosi Törvényszék. A társelnök elmondta, hogy a már hónapok óta húzódó procedúra után most 15 napot kell arra várni, hogy fellebbez-e a bejegyzés ellen a Főügyészség. Korábban ugyanis amikor Miskolcon bejegyezték a Munkát, kenyeret, tisztességes béreket! egyesületet, akkor ezt három nappal később megvétózták. Komjáthi reméli, hogy ez nem fog megismétlődni.

Miután hivatalossá vált a Közmunkás Szakszervezet, azt várják más érdekvédelmi csoportoktól, hogy támogassák őket. Ezért Munkát, kenyeret, tisztességes béreket! egyesület követelést három új követelést is megfogalmazott. Követelik az igazságos közteherviselést, így az egy kulcsos személyi jövedelemadó eltörlését, a kiszolgáltatottá tett munkavállalók érdekében a szakszervezetek jogainak visszaadását, kiszélesítését, a Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát. Újra tárgyalnák és felülvizsgáltatnák az elmúlt két év szociális tárgyú törvényeit, így a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjat, a munkanélküli támogatást, a gyes, gyed, családi pótlék vásárlóértékének megőrzését.

A korábbi követelések között még szerepelt, hogy a közfoglalkoztatottak munkabére a korábbi szintre emelés után érje el a mindenkori minimálbért, és az eddigi heti helyett, ismét havonta fizessék a bért. A közmunkások számára is biztosítsák a pótszabadsághoz való jogot, a pályakezdőket az eddigi egyéves várakozási idő helyett - ha nincs egyéb lehetőségük - már 4 hónap eltelte után is be lehessen vonni a programba.

Elvárják a kormánytól, hogy az ombudsmani jelentésben megfogalmazottakat azonnal orvosolja, mivel a munkavállalók 10 százalékát érinti a jogfosztás, és a nemzetgazdasági miniszter közlése szerint idén 300 ezer embert alkalmaznak majd közmunkásként.


Szerző: Éber Sándor

Forrás: VG

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra