Hírek: Aktualitások

Nem látták el a fogfájós fogyatékos kislányt, vizsgálat indul (2012-08-10)

Nem látták el a fogfájós fogyatékos kislányt, vizsgálat indul Vizsgálat indult annak a fogyatékos kiskorúnak az ügyében, akinek fogászati ellátását több, arra kijelölt intézményben is elutasították, így féléves várakozásra ítélték az akut fogfájástól szenvedő gyermeket...

A lap pénteki száma ismerteti: vizsgálatot indított az Országos Tisztifőorvosi Hivatal annak a fogyatékkal élő kislánynak az ügyében, akit akut fogfájása ellenére 21 hetes várakozásra köteleztek az állami egészségügyben. A 14 éves, középsúlyos értelmi fogyatékos kislányt, akinek fogai sürgős ellátásra szorulnak, de fogyatékossága nem engedi az ébrenlétben való ellátását, július közepe óta sehol sem látták el az állami egészségügyben.

A körzeti fogorvos a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati Klinikájára adott beutalót, ám ott azzal utasították el az édesanyát, hogy korábban a Tűzoltó utcai gyermekklinikával közösen végeztek ugyan altatásos fogászati ellátást, de ezt tavaly novemberben "megtiltották" nekik. Ezért a Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjébe irányították a gyermeket. Ott azt közölték az édesanyával: leghamarabb 2012 decemberére van műtéti időpont, a kislányt pedig addig fel sem veszik a várólistára, amíg augusztus 24-én meg nem vizsgálják.

Az édesanya betegjogi képviselőhöz fordult, az ő közbenjárására sikerült egy júliusi időpontot kapnia, így a gyerek felkerült a várólistára, de jövő januárig kell várnia, hogy kezeljék is a fogait.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) arról tájékoztatta a lapot, hogy "az egészségügyi szolgáltatók esetében akut ellátásban nem értelmezhető sem az előjegyzési, sem a várólista. A halasztható, várólista-vezetési kötelezettség alá tartozó tevékenységek között nincs fogászati ellátás, így nem tudjuk ellenőrizni, hogy valóban létezik-e féléves előjegyzés fogászati ellátásokra fogyatékosok esetén". A GYEMSZI szerint "a fogyatékosok fogászati ellátása nem szűkült" tavaly október óta.

A lap emlékeztet arra: Szabó Máté ombudsman egy tavalyi jelentésében többszörös alkotmánysértést állapított meg a fogyatékkal élők egészségügyi ellátásának ügyében. Az ombudsman megkeresésére Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tavaly azt közölte: "kétségtelen, hogy a fogyatékos személyek egészségügyi ellátása jelenleg súlyos hiányosságokat mutat", sőt "a jelenlegi helyzet méltánytalan, és sürgős intézkedést igényel".

Forrás: HVG

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra