Hírek: Aktualitások

Azoknak is jár a nyugdíjkülönbözet, akik csak októberig voltak nyugdíjasok (2012-10-18)

Azoknak is jár a nyugdíjkülönbözet, akik csak októberig voltak nyugdíjasok Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye

A kormány döntése értelmében 1,6 százalékkal nőnek novembertől a nyugdíjak, az érintettek visszamenőleg tíz hónapra a novemberre járó ellátással egyidejűleg, egy összegben kapják meg különbözetet. Az emelés egy átlagnyugdíjasnál havonta 1.520, összesen tehát 15.200 forintot jelent.

A visszamenőleges emelés nem csak a nyugdíjakra, hanem a rokkantsági nyugdíjból átalakult rokkantsági- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik.

Azok is megkapják visszamenőlegesen a kiegészítő nyugdíjemelést, akik novemberben már nem jogosultak nyugellátásra. Ebbe a körbe tartoznak például, akik már nem minősülnek megváltozott munkaképességűnek, az időközben elhunytak után pedig az arra jogosult hozzátartozó igényelheti a kiegészítést. Az emelés arra az időszakra illeti meg az érintetteket, amíg rokkantsági ellátásban részesültek vagy rokkantsági ellátásra való tekintettel kapták az özvegyi nyugdíjat.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy nekik kérniük kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól az időarányos különbözetet, míg azok, akik novemberben is jogosultak nyugdíjra, az idén január és október közötti hónapokra járó emelés összegét automatikusan megkapják. Az ezen jogosultságon kívül esők kérelmüket a november 1-jét követő hat hónapon belül nyújthatják be.

A nyugellátások és egyes más ellátások emeléséről szóló kormányrendelet értelmében emelkedik az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíj, a rehabilitációs járadék, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozói nyugellátás, a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadék, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadéka, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, az átmeneti bányászjáradék, a balettművészeti életjáradék, a rokkantsági ellátás, a rehabilitációs ellátás, a baleseti járadék, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátás és az önkormányzati képviselők közszolgálati járadéka.

A kiegészítés beépül a novemberi és a decemberi ellátásokba is, így az érintettek ekkortól már az 1,6 százalékkal növelt összeget kapják.

Forrás: EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra