Hírek: Aktualitások

Ételt kért Henrietta: 50 ezer forintra bírságolták (2013-03-07)

Ételt kért Henrietta: 50 ezer forintra bírságolták Szeged - Megbírságoltak egy 24 éves nőt a rendőrök a Rókusi körúti Tescóban: ételmaradékot kért el, amelyet aztán megevett.

Szeged - Megbírságoltak egy 24 éves nőt a rendőrök a Rókusi körúti Tescóban: ételmaradékot kért el, amelyet aztán megevett. A büntetés kiszabásának szemtanúja volt egy mezőhegyesi nő is, akit felháborítottak a történtek. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hangsúlyozza: a tisztességes többséget szolgálja, és a békés állampolgárok védelme érdekében él a jogszabályok adta lehetőségekkel.

Sok gondot okoznak a kéregetők és a hajléktalanok a szegedieknek: a Dugonics téri Tesco Express előtt rendre megjelennek, és néha már odáig is elmerészkednek, hogy az áruházba belépve kérjenek élelmiszert a vásárlóktól. A járőrök napi rendszerességgel ellenőrzik az áruház bejárata előtti közterületet, és rendszeresen igazoltatják őket.

A Rókusi körúti Tesco éttermi részében pedig már évek óta látni olyanokat, akik arra várnak, hogy valaki befejezze az étkezését, és ha marad valami a tányérban, azt elkérik megenni. Az étterem területén nincs biztonsági szolgálat, hiszen - mint azt korábban megírtuk - a Tesco az ott áruló vendéglősöknek adta ki bérbe; a biztonságiak kamerán keresztül azonban látják ezt a területet is.
- Február 27-én vásároltunk be a családdal a Rókusi körúti Tescóban. Fizetés után az éttermi részre mentünk. Letettük a csomagjainkat az egyik asztalnál, majd sorba álltunk. Mire visszaértünk, azt láttuk és hallottuk, hogy két járőr helyszíni bírságot szab ki egy éppen étkező fiatal nőre. A bírságolás után megfordult a síró asszony, és döbbentem láttam, hogy az egyik karja félig le van vágva - telefonált be felháborodottan lapunkhoz egy mezőhegyesi nő.

Szóba elegyedtek vele. - Elmondta, hogy 24 éves, rokkant, és csak azért ült a Tescóban, mert éhes. Nem zavart senkit, ha valaki ott hagyta a maradékot, attól megkérdezte, hogy megeheti-e. Elmondta, hogy Henriettának hívják, Csanádpalotán lakik, és pénz híján leüli a rá kiszabott 50 ezer forint bírságot. A rendőrök azért ellenőrizték, mert a biztonsági szolgálat a kamerán keresztül látta, hogy elkéri valakitől a maradék ételét. Másnap elmentem a csanádpalotai segítőközpontba, ahol közöltem: tudassák, ha megérkezik az önkormányzathoz a büntetésről szóló jelentés, mert szeretnék belesegíteni. Persze ez nem megoldás, hiszen ez a nő ma és holnap is éhes lesz: mondtam a segítőközpont vezetőjének, hogy próbáljanak segíteni rajta - mondta a mezőhegyesi asszony.

A megbüntetett az a nő volt, akiről lapunk tavaly novemberben megírta, hogy az elmúlt években a rendőrök többször jelentették fel koldulásért az önkormányzatnál, 60 ezer forintnyi büntetést gyűjtött össze, amelyet nem fizetett be. Bírságát ezután 60 nap elzárásra változtatta a bíróság, szeptember végén kellett volna a szegedi bv-intézetben megjelennie, de mivel ezt nem tette meg, a rendőrök november elején a lakcímén megvárták, majd a Dorozsmai úti börtönbe szállították. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától megtudtuk: általánosságban nem büntetendő cselekedet néhány falatra várni, ám ha az illető megszólít valakit élelemért kuncsorogva, az szabálysértést követ el. Ez helyszíni bírsággal sújtható, amelynek összege 5-től 50 ezer forintig terjedhet.

A CSMRFK a tisztes többséget szolgálja
A konkrét üggyel kapcsolatban a rendőrség válaszát szó szerint közöljük: „A Délmagyarország az elmúlt időszakban több alkalommal kérte számon a rendőrségen, hogy miért nem lép fel határozottabban a másokat zaklatókkal szemben. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság akkor és most is nyilvánvalóvá teszi, hogy a tisztességes többséget szolgálja. A Szegedi Rendőrkapitányság a szegediek véleményét meghallgatva az elmúlt fél évben 241 alkalommal intézkedett a közösséget zaklató magatartást tanúsítókkal szemben. A rendőrség véleménye továbbra is az, hogy a békés állampolgárok védelme érdekében él a jogszabályok adta lehetőségeivel" - írta Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő.

Forrás: Délmagyar

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra